Economie

ABN: Nederlandse boeren zijn schoonste van de wereld

01 augustus 2017 12:40 Aangepast: 01 augustus 2017 12:40
Beeld © ANP

Dankzij de hoge productie, minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en veel hergebruik van afvalstoffen zijn Nederlandse boeren de schoonste ter wereld, concludeert ABN Amro.

Volgens de bank hebben Nederlandse boeren de laagste ecologische voetafdruk ter wereld, wat Nederlandse boeren doen heeft het minste effect op milieu en klimaat. 

Een lijst met meest schone en meest vervuilende landen heeft de bank overigens niet gemaakt, het is volgens sector-econoom Jan de Ruyter bijna onmogelijk om van alle gewassen een ranglijst te maken. "Er is wel veel onderzoek, maar dat is erg versnipperd", aldus De Ruyter. "Als je alle onderzoeken naast elkaar zet, dan zie je dit beeld terug", legt hij uit.

Strenge regels en hoge productie

De conclusie van de bank dat Nederland het schoonst is, is volgens hem gebaseerd op het samenkomen van hoge productiviteit, de strenge milieuregels, veel hergebruik in de veevoederindustrie en de strenge eisen waar Nederlands voedsel aan moet voldoen.

De Ruyter erkent dat er in bepaalde sectoren mogelijk ergens anders ter wereld wel schoner geproduceerd wordt, maar dat er dan vaak wel minder geoogst wordt.

'Smart farming'

Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde vervuiling per pak melk, boeddha-peer of biefstuk erg laag is. Dat Nederlandse boeren zo'n hoge productiviteit hebben, komt onder meer doordat ze voorop lopen op het gebied van 'smart farming'. Oftewel het inzetten van bijvoorbeeld sensoren en drones om hun gewassen in de gaten te houden.

Op het gebied van het milieu zijn de strenge Nederlandse regels ook van invloed: in Nederland werd in 2015 nog maar de helft van de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen gebruikt als de jaren '80. En het antibioticagebruik door vee- varkens- en pluimveeboeren daalde met 64 procent tussen 2009 en 2016.

Opwekken hernieuwbare energie

En last but not least: boeren zijn goed voor de energiehuishouding. Nederlandse boeren zijn betrokken bij 42 procent van de winning van hernieuwbare energie. Dat is bijvoorbeeld doordat ze investeren in duurzame energie zoals het gebruik van aardwarmte in de glastuinbouw of het gebruik van restwarmte of hun land verhuren aan windmolenexploitanten.

Netto verbruikt de agrarische sector overigens nog wel meer energie dan dat er wordt opgewekt, in totaal 4,9 procent van al het Nederlandse energieverbruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van