Economie

Wat doe ik tegen meeglurende producenten smart-tv's?

29 september 2014 16:58 Aangepast: 06 september 2015 15:17

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond kijken fabrikanten van smart tv's mee en worden allerlei persoonlijke gegevens verzameld zonder dat de klant ook maar iets wordt gevraagd. Enkele tips voor als je een smart-tv wilt kopen of er al een hebt.

Wat te doen voor meer privacy?
De Consumentenbond geeft aan dat als niet duidelijk is hoe het zit met de privacyvoorwaarden, je tijdens de installatie van je nieuwe smart-tv er voor kunt kiezen om niet akkoord te gaan met de privacyvoorwaarden. De televisie doet het dan gewoon, maar de internetfuncties doen het niet of slechts gedeeltelijk.

Als je later toch de smart functies wilt gebruiken, dan kun je alsnog de privacyvoorwaarden accepteren. Die voorwaarden komen vanzelf in beeld als je een smart-/internetfunctie selecteert. Alleen bij Panasonic is het terugzetten van de fabrieksinstellingen nodig om de privacyvoorwaarden te kunnen oproepen.

ZIE OOK: 'Fabrikanten kijken mee op je smart-tv' 

Ik heb de privacyvoorwaarden al geaccepteerd. Wat nu?
Als je al een smart-tv hebt en de privacyvoorwaarden van de fabrikant al hebt geaccepteerd, dan kun je dit ongedaan maken. Het simpelst is om de verbinding met internet te verbreken. Daarvoor haal je de netwerkkabel uit de smart-tv of je verbreekt de draadloze verbinding, via de tv-instellingen voor het draadloze netwerk.

Een andere manier is om de privacy-opties van de smart-tv aan te passen, via de menu's op het toestel. Volgens de Consumentenbond verschilt de manier waarop je dat kunt doen per merk:

LG  Electronics:
Bij LG-tv's kun je 'gepersonaliseerde reclame' en 'gegevens over het kijkgedrag' (doorsturen) in- en uitschakelen via Menu, Algemeen, Over deze tv, Gebruikersovereenkomsten.

Panasonic:
Bij Panasonic hebben we geen privacymenu kunnen ontdekken en moet je de tv naar de fabriekinstellingen terugzetten om het privacybeleid af te wijzen. Je wist dan wel alle instellingen.

Philips:
Bij Philips kun je 'persoonlijke aanbevelingen' in- en uitschakelen: selecteer het icoon van App Gallery en kies de Options-knop op de afstandsbediening.

Samsung:
Bij Samsung kun je het menu Voorwaarden en beleid kiezen om je instemming voor het doorsturen van je kijkgedrag in te trekken.

Sony:
Bij Sony kun je schakelen tussen wel en niet instemmen met het volgen van je kijkgedrag via Help, Klantenondersteuning, 'TV gebruik en statistiek info. uploaden'.

`