Economie

Vodafone zet wifi in voor sneller en beter 4G

18 november 2015 10:01 Aangepast: 18 november 2015 10:41
Beeld © ANP

Vodafone test de mogelijkheid om wifi-frequenties in te zetten om 4G-verbindingen van klanten stabieler en sneller te maken. Het drukke 4G-netwerk moet door het gebruik van wifi-frequenties minder worden belast.

Dat meldt Vodafone woensdag. Omdat meer mensen gebruikmaken van een 4G-verbinding, worden mobiele netwerken steeds drukker. Hoe drukken een mobiel netwerk, hoe slechter het bereik en de snelheid van je 4G-verbinding. Met name op drukke plekken, zoals steden en stations, kan het 4G-netwerk snel overbelast raken.

Vodafone test de mogelijkheid om verschillende wifi-frequenties van de 5GHz-band voor het 4G-netwerk in te zetten. De 5GHz-band is een relatief nieuwe wifi-standaard die in veel moderne routers wordt gebruikt. 5GHz zorgt voor een hoge doorstroom van data, maar heeft een beperkt bereik. Dergelijke wifi-frequenties kunnen door Vodafone vooral worden ingezet op drukke plekken.

Licentievrij
Vodafone combineert de frequenties van het 4G-netwerk met de 5GHz-band, waarmee een stabielere dataverbinding (en daarmee toegenomen snelheid) mogelijk wordt. Volgens de telecomprovider storen de frequenties elkaar niet. De 5GHz-frequenties kunnen gratis door Vodafone worden gebruikt, omdat het licentievrije frequenties zijn. Normaliter moeten internetproviders betalen voor mobiele frequenties.

Vodafone hoopt dat de nieuwe technologie een nieuwe standaard voor 4G-verbindingen wordt. Als de techniek wordt geaccepteerd, gebeurt dat op zijn vroegst volgend jaar. Tot die tijd blijft Vodafone de combinatie van frequenties van het 4G-netwerk en de 5GHz-band testen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`