Economie

ABN Amro daalt tot onder introductiekoers

08 februari 2016 16:54 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © ANP

Het aandeel ABN Amro daalt hard op de beurs. Om 16.50 uur lag de beurswaarde van een aandeel 19 cent onder de introductiekoers van 17,75 euro. Ook ING daalde met 5 procent op de beurs.

Er heerst een angst dat de economie afzwakt en banken hebben daar last van, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra in de RTL Z Beursupdate. Ook helpt het daarmee samenhangende beleid van de centrale banken niet erg mee.

"Door de dalende rente verdienen banken niks meer. Daarnaast hebben ze te hoge kosten. Kortom: het bankmodel werkt dus even niet meer", vertelt hij.

ABN Amro
ABN Amro ging eind vorig jaar naar de beurs, in november. Dit jaar verloor het aandeel 14 procent van haar waarde en sinds de laatste piek al 16 procent. Het aandeel staat momenteel onder de prijs van de laatste emissie. "Wie toen aandelen kocht, staat nu al met verlies. Het is dus heel pijnlijk voor banken", concludeert de beurscommentator. 

Op dit moment staat de ABN Amro verlies-o-meter op 5,202 miljard euro. De meter geeft op basis van de beurskoers aan hoe groot het verlies is, en hopelijk ooit de winst, die de belastingbetaler boekt op de verkoop van de staatsbank. 

Meer gedaald dan andere Europese bedrijven
Wie de Europese index (MSCI Europe) vergelijkt met de Euro Stoxx Banks, een gemiddelde van Europese banken, schrikt. In de onderstaande grafiek is te zien dat de aandelen van banken het een stuk slechter doen, dan de gemiddelde index van grote bedrijven in Europa. "Beleggers prijzen de pijn van een mogelijke recessie alvast in", verklaart Veenstra. 

Thumbnail

ING
De daling is ergens ook opvallend, want afgelopen week kwam er juist goed nieuws naar buiten over ING. De bank betaalt haar aandeelhouders een dividend van maar liefst 2,5 miljard euro. Volgens ING is dat mogelijk omdat het bedrijf er financieel goed voor staat. Toch is de bank ook niet immuun voor de twijfels van beleggers. De koers van ING daalde dit jaar al met zo'n 20 procent. Sinds de laatste piek vorig jaar zelfs 40 procent.

In New York gingen banken ook hard onderuit. Goldman Sachs stond maandagavond onderaan de Dow Jones met een verlies van 6 procent. Andere toonaangevende bedrijven als JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America werden 3 tot 5 procent minder waard.

Bekijk hier de hele beursupdate terug:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore