Ga naar de inhoud
Economie

Dijsselbloem onder vuur: 'Hij ziet vrouwen als objecten'

Jeroen Dijsselbloem spreekt het Europees Parlement toe. Beeld © AFP

De 'Schnaps und Frauen'-uitspraak blijft Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem achtervolgen. Boze Europarlementariërs grilden hem vandaag in Brussel. Volgens een Duitse parlementariër wordt de uitspraak 'zijn nalatenschap'.

"U moet u schamen dat u de helft van de Europese bevolking heeft beledigd", haalde de co-voorzitter van de Groenen, Ska Keller, in het Europees Parlement uit naar Dijsselbloem. Volgens haar ziet hij 'vrouwen als objecten'.

Bekijk haar toespraak hieronder:

De demissionair minister van Financiën was in het parlement voor een debat over Griekenland. De parlementariërs maakten van de gelegenheid gebruik om Dijsselbloem te bekritiseren over zijn omstreden 'Schnaps und Frauen'-uitspraak.

'Schnaps und Frauen'

Dijsselbloem zei in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen." Die opmerking kwam hem op beschuldigingen van racisme en seksisme te staan.

Eerder deze maand eisten fractievoorzitters zijn aftreden als voorzitter van de Eurogroep, hoewel zij daar officieel helemaal niets over te zeggen hebben. 

Geen excuses

Dijsselbloem opende het debat met een verklaring. "Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te beledigen. Het allerlaatste wat ik wil is nieuwe tweedeling in Europa scheppen." Hij stuurde al eerder een brief aan het parlement, maar heeft zich nooit voor zijn uitspraken geëxcuseerd. 

In de Eurogroep, waar Dijsselbloem nog voorzitter van is, kwam zijn positie ook al onder druk te staan, vooral omdat de Spaanse minister van Financiën De Guindoz aan zijn stoelpoten zaagde. Dat liep uiteindelijk met een sisser af, zijn collega's namen genoegen met een verklaring van Dijsselbloem op de laatste vergadering op Malta. 

Dit is een artikel van