Economie

'Ondernemers krijgen straks moeilijker lening door boekhoudregel'

13 januari 2016 07:08 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn Beeld © ANP

Ondernemers kunnen vanaf 2019 in de financiele problemen komen door nieuwe boekhoudregels over geleaste producten. Vanaf 1 januari dat jaar zijn het namelijk geen bedrijfskosten meer, maar moet de kostenpost volledig als schuld op de balans gezet worden.

De nieuwe regels worden vandaag bekend gemaakt door de IFRS, de boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven, schrijft Het Financieele Dagblad. Daarin wordt bepaald dat alle leaseconstructies, eigenlijk verkapte schuldconstructies, op de balans komen te staan. Daardoor neemt de post schulden toe.

De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: in totaal hebben beursgenoteerde bedrijven wereldwijd zo'n 3000 miljard euro aan leasecontracten op de balans staan. Daarvan is zo'n 85 procent 'off balance'. Vooral bedrijven in de retail, die vaak winkelvastgoed leasen, kunnen daardoor in de problemen komen.

Moeite lening
Voor deze sector verdubbelt de schuld op de balans. Ook zakt de verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen op de balans, de solvabiliteit, terug met 14 procent naar 27 procent. De schuldratio, de verhouding tussen eigendom en de schuld, loopt op van 1,1 tot 2,5 keer het bedrijfsresultaat. 

Vooral door het laatste punt kunnen bedrijven in de toekomst veel moeilijker een lening krijgen. Volgens Jay Tahtah, partner bij PwC, kunnen bedrijven die al veel leningen hebben, moeite krijgen met de herfinanciering van de schulden of bij het krijgen van financiering. Ook bedrijven die meer schulden hebben dan het gemiddelde in de sector, krijgen op zijn minst een moeilijk gesprek met de bank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van