Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Omslag onder stroomleveranciers: groen is in, grijs uit

24 mei 2017 14:41 Aangepast: 28 juli 2017 01:00
De Hemwegcentrale van Nuon in Amsterdam. Beeld © Archieffoto ANP

Het aantal energieleveranciers dat stroom uit wind, zon, biomassa en waterkracht levert is in de afgelopen drie jaar fors gestegen. In diezelfde periode daalde het aantal leveranciers van grijze stroom. Maar niet te vroeg juichen, er zit een addertje onder het gras.

De CO2-uitstoot is namelijk omhoog gegaan, bleek onlangs al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt doordat de grote energieleveranciers meer stroom zijn gaan produceren vanwege de economische groei. Fabrieken en huishoudens hadden simpelweg meer stroom nodig.

Maar terug naar het goede nieuws: het aantal aanbieders dat nog energie uit kolen of gascentrales verkoopt is in drie jaar tijd gedaald van 22 naar 13. Intussen zijn er wel 25 aanbieders van groene stroom. 

Sjoemelstroom

Bij belangenorganisatie Wise heersen gemengde gevoelens over de uitkomst van hun onderzoek. "Alle leveranciers willen groene stroom leveren, het is een sociale norm aan het worden", zegt campagneleider Markus Schmid. "Maar het wordt door een aantal leveranciers ook gebruikt als krampachtige poging om hogere CO2-uitstoot te verdoezelen", voegt hij daaraan toe.​ Het gaat onder meer om Eneco, Essent en Nuon, blijkt uit een inventaris van Wise

Hij doelt daarbij onder meer op de verkoop van grijze, in Nederland opgewekte stroom, als groene stroom via een constructie die Wise 'sjoemelstroom' heeft gedoopt.

Meer groene stroom verbruikt dan opgewekt

Bedrijven kochten certificaten van met waterkracht opgewekte stroom in Noorwegen, Frankrijk en Zweden, zonder daadwerkelijk de stroom echt af te nemen. De bedrijven mogen stroom uit kolen of gas in combinatie met de certificaten wél als groen verkopen. 

Dankzij deze 'sjoemelstroom' leek het aandeel grijze stroom in de energievoorziening kleiner dan hij in werkelijkheid was, blijkt uit cijfers van het Energieonderzoek Centrum. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 42 procent van alle elektriciteit 'groen' was, maar er werd in Nederland slechts 13 procent energie uit zon, wind, water of biomassa opgewekt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van