Economie

Europese Commissie: Nederland mist waarschijnlijk klimaatdoelen 2020

01 februari 2017 14:03 Aangepast: 29 juli 2017 01:00

Het lukt Nederland waarschijnlijk niet om in 2020 te voldoen aan Europese afspraken over het aandeel hernieuwbare energie in de totale energievoorziening. Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport over de energietransitie.

De EU heeft met lidstaten bindende afspraken gemaakt om in 2020 20 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en water te halen. Die afspraken zijn per land verschillend, omdat niet ieder land even ver is op het gebied van duurzame energie. Alle landen liggen op schema, behalve Frankrijk, Luxemburg en Nederland

Met Nederland is de afspraak gemaakt dat in 2020 14 procent hernieuwbare energie is. Maar die doelstelling gaan wij volgens de Commissie waarschijnlijk niet halen. Die baseert zich daarbij op de de stijging van het aandeel hernieuwbare energie. In 2013 was die stijging in Nederland 4,8 procent en in 2014 was dat 5,5 procent.

Achter op schema

Om op koers te blijven liggen voor 2020 zou in 2015 een percentage van 7,6 gehaald moeten worden, maar dat was 5,8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Te weinig dus om de klimaatdoelen te halen, concludeert de Commissie.

In de Nationale Energieverkenning (NEV), die in oktober van vorig jaar verscheen, bleek ook al dat de doelstelling niet gehaald zou worden, maar dat Nederland uit zou komen op 12,7 procent hernieuwbare energie in 2020. 

Vijf windmolenparken

Grootste oorzaak was het achterblijven van windenergie, maar daar zal met de bouw van vijf windmolenparken op zee verandering in komen, schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken in reactie op de verkenning. Volgens hem is het doel van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 wel degelijk haalbaar. 

Desgevraagd laat een woordvoerder van minister Kamp weten dat de Commissie zich niet baseert op de meest actuele cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van