Ga naar de inhoud
Interview

Jim Rogers: 'Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht'

Beursgoeroe Jim Rogers voorspelt een gigantische crisis. Beeld © Getty

Alle tekenen wijzen erop: we kunnen ons opmaken voor een crisis die groter is dan wij allemaal in ons leven hebben meegemaakt. En dat nog binnen twee jaar, waarschuwt de succesvolle Amerikaanse investeerder Jim Rogers in een gesprek met RTL Z.

Volgens Rogers zijn de financiële markten momenteel veel te hoog gewaardeerd en zien beleggers te weinig risico's. De alsmaar oplopende schuldenberg noemt hij de grootste aanwijzing dat er voor heel veel mensen problemen in aantocht zijn.

De 75-jarige multimiljonair verdiende sinds de jaren 70 een vermogen met het beruchte Quantum-hedgefonds, dat hij samen met George Soros beheerde. Sindsdien reist de zelfverklaard 'Adventure Capitalist' de wereld rond op zoek naar nieuwe investeringen en schrijft hij populaire beleggingsboeken. 

Over tijd

Maar zijn laatste verhaal is minder fraai. Binnen twee jaar gaat het volgens hem opnieuw op grote schaal mis. "En dat is helemaal geen rare voorspelling", zegt Rogers tegen presentator Roland Koopman.

"Historisch gezien zijn er elke vier tot acht jaar financiële problemen. Dat is al honderden jaren zo. De vorige crisis was 9 jaar geleden en dus zijn we over tijd", aldus de man die tegenwoordig in Singapore woont om daar de door hem gevreesde economische problemen in de VS te ontlopen.

Liever kijken dan lezen? (Tekst gaat verder onder de video:)

Rogers verwacht bovendien dat de nieuwe financiële crisis zal verbleken met die van 2008. "De schuld gaat door het dak. Er is geen land die een lagere schuld heeft dan een jaar geleden, laat staan acht jaar geleden. Dus zodra de nu nog kunstmatig laag gehouden rente zal stijgen, volgen er grotere problemen dan die wij ooit hebben meegemaakt. Zo simpel is het. Daar hoef je geen genie voor te zijn."

'Iedereen lijdt eronder'

De schuldenberg neemt op dit moment steeds verder toe. Rogers wijst op de balans van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. "Die is in negen jaar tijd met 700 procent gegroeid. En iedereen voegt steeds meer schuld toe. Dus als de rente hoger wordt - en dat is al aangekondigd door centrale banken - haalt dat een hoop mensen onderuit. En als deze écht hoog wordt, zal iedereen eronder lijden."

En net als de vorige crisis starten de problemen geleidelijk voorspelt Rogers: "Het wordt een kopie van de periode 2007 tot 2009. Eerst raken een paar kleinere, voor de massa onbekende plekken in de problemen, dat gaat beetje bij beetje verder en dan schieten de koersen omlaag."

Op de vraag waar het nu al misgaat, noemt hij de Amerikaanse staat Illinois en Hartford, de hoofdstad van de staat Connecticut, die hun rekeningen nu al niet meer kunnen betalen.

Geen antwoord

Het probleem is dat centrale banken dit keer geen antwoord zullen hebben, denkt Rogers: "Zij raken in paniek omdat ze geen instrumenten meer hebben om in te grijpen. Ik verwacht een totale ineenstorting die alle televisiezenders, kranten en internetpagina's zal halen."

Is er dan geen enkele veilig haven denkbaar? Rogers: "Short gaan kan, maar als je dat niet wilt: investeer in iets wat je goed kent. Koop geen aandeel zoals Amazon dat op recordhoogte staat, maar koop iets anders en vooral: iets wat goedkoop is. In Nederland kun je denken aan landbouw, dat het de komende twee decennia goed zal doen. Investeer in zoiets als koeien of boerderijen. Die zullen deze storm weerstaan."

Dit is een artikel van