Economie

Postbode moet uitgroeien tot 'ogen en oren' van gemeente

01 december 2015 08:47 Aangepast: 01 december 2015 11:32
Beeld © ANP

Postbodes worden in de toekomst misschien ingezet voor meer dan alleen maar het bezorgen van brieven. Tijdens een proef in Schiedam gaan ze misstanden en overlast doorgeven aan de gemeente.

Vijf postbezorgers van PostNL doen eraan mee. Ze maken foto's als er bijvoorbeeld vuilnis naast de ondergrondse containers staat. Die foto's sturen ze door naar de gemeente, die er dan wat aan kan doen. De bezorgers hebben een opleiding gedaan voor het fotograferen in de wijk en ook is ze geleerd dat ze geen privacygevoelige informatie mogen fotograferen. Ze krijgen voor hun extra werk betaald door PostNL.

Het gaat om een proef, zegt een woordvoerster tegen RTL Nieuws. "Wij willen hier ervaring mee opdoen." Volgens haar is de test, die twee maanden duurt, pas het begin. "Er zijn meer gemeenten die interesse hebben." 

Nieuwe inkomstenbron?
Het kost de gemeente Schiedam geen geld, maar uiteindelijk hoopt PostNL wel betaald te krijgen voor de inzet van zijn personeel. Het postbedrijf krijgt steeds minder brieven te verwerken en moet daarom 'zoeken naar nieuwe mogelijkheden', zegt de woordvoerster. Het bedrijf wil ook andere proeven gaan doen om geld te verdienen, maar welke dat zijn, wil de woordvoerster niet zeggen. 

Er werken 30.000 mensen als postbezorger voor PostNL. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Feestdagen logistieke uitdaging voor PostNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`