Ga naar de inhoud
Economie

Royal Bank of Scotland maakt al 8 jaar verlies

De bank is al tien jaar in staatshanden. Beeld © AFP

RBS, je weet wel die bank die een groot deel van ABN Amro overnam, heeft al 8 jaar op een rij verlies gemaakt. In totaal loopt het verlies nu al op tot 51 miljard pond, rond de 60 miljard euro.

Ook in 2015 ging het weer mis. RBS heeft afgelopen jaar zijn achtste jaarlijkse nettoverlies op rij geleden, sinds het in 2007 door de Britse overheid gered moest worden van een ondergang. Ondermeer de overname van ABN Amro hangt sinds die tijd als een molensteen om de nek van de bank.

Het verlies was in 2015 wel kleiner dan een jaar eerder, maar er moesten wel weer voorzieningen van bijna 4 miljard pond worden genomen.

Schikkingen
Zo werd er 1,6 miljard pond opzij gezet voor een pensioenvoorziening en nog eens 1,5 miljard pond voor kosten van lopende rechtszaken in de Verenigde Staten in verband met de handel in herverpakte en gebundelde woninghypotheken. Ook kostte een schikking met klanten in het Verenigd Koninkrijk die een betalingsverzekering aangesmeerd kregen bij hun hypotheek de bank geld.

Het jaarverlies kwam uit op 2 miljard pond (2,5 miljard euro), tegenover 3,5 miljard pond een jaar eerder. De winst voor belastingen zonder boetes en juridische kosten zakte met 28 procent naar iets meer dan 4,4 miljard pond. 

Vanwege het verlies waarschuwt de bank dat het waarschijnlijk niet haalbaar is om vanaf het eerste kwartaal van 2017 weer dividend uit te keren. Ook waarschuwde de bank dat men dit jaar mogelijk 'aanzienlijke' voorzieningen moet nemen vanwege een rechtszaak in de Verenigde Staten.

"We hebben te kampen met een aantal externe onzekerheden, waaronder de mogelijke impact van het referendum over het EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk", zei de bank verder. Het aandeel RBS verliest vandaag op de Londense beurs meer dan 8 procent.

De bank is na jarenlange riskante avonturen in de bankensector nu omgevormd in een rustige spaar- en betaalbank.