Economie

Zo kun je veilig internetten via publieke wifi-hotspots

29 september 2015 09:56 Aangepast: 30 september 2015 17:00
Beeld © Bright

Het is natuurlijk erg handig dat je tegenwoordig overal snel en (vaak) gratis online kan. Maar internetten via publieke wifi-hotspots in cafés, bibliotheken of het vliegveld kan ook gevaarlijk zijn. Vijf tips om veiliger wifi te gebruiken.

Welke risico's kleven aan internetten via openbare wifi-hotspots, lieten we zien in een reportage in Bright TV. Een hacker kan het dataverkeer van je smartphone, laptop of tablet omleiden, kraken en afluisteren, en dan liggen bijvoorbeeld je logingegevens van internetbankieren of sociale media voor het oprapen. Onderscheppen hackers een paspoortscan, dan zouden ze zelfs een uitkering op jouw naam kunnen aanvragen. 

Zo kun je veiliger internetten op openbare wifi-netwerken:

 1. Tethering via eigen smartphone
  Als je op je laptop wilt werken in een horecazaak of in de trein, dan kun je ervoor kiezen om niet het openbare wifi-netwerk, maar de 3G- of 4G-verbinding van je smartphone te gebruiken. Dat kan door op je mobiele apparaat een persoonlijke hotspot aan te maken en de verbinding via bluetooth, wifi of usb-kabel te delen met je laptop. Nadeel is wel dat je snel door je maandelijkse databundel heen kunt zijn.
 2. Gebruik VPN-software
  Het aanmaken van een virtual private network (VPN) is een goede manier om je gegevens te beschermen. VPN-software versleutelt het dataverkeer tussen je apparaat en de server, waardoor het zeer lastig is voor een kwaadwillende om informatie te onderscheppen. Er zijn gratis VPN-diensten zoals SecurityKISS en CyberGhost, met beperkingen aan de hoeveelheid data en de downloadsnelheden. Betaalde VPN-diensten zijn vaak zonder deze limieten. Zo geeft Cloak je voor 10 dollar per maand onbeperkt dataverkeer. Bij Private Internet Access kost dit 7 dollar voor een maand, of maandelijks 3,33 dollar bij een jaarabonnement.
 3. Je eigen privéroutertje meenemen
  Keezel is een privérouter dat het makkelijker moet maken om veilig op openbare wifi-netwerken te internetten. Je hoeft zelf geen VPN-software in te stellen en kunt je apparaten direct met de Keezel verbinden. Het Nederlandse Keezel werd onlangs succesvol via Indiegogo gefinanceerd. De versie, inclusief een jaar lang gebruik van een VPN-dienst, kost 99 dollar en is vanaf december verkrijgbaar.
 4. Let op meekijkers
  Voorkom dat mensen makkelijk over je schouder kunnen meekijken met wat je doet op je laptop. Zet je schermhelderheid bijvoorbeeld op de minst felle stand als je wachtwoorden invoert. Ook kan het geen kwaad om bij inloggen gebruik te maken van zogeheten twee-factor authenticatie, waarbij naast een wachtwoord ook een sms met een code naar je telefoon wordt gestuurd.
 5. Geef geen (echte) persoonlijke gegevens weg voor gratis toegang
  Let ook op dat sommige aanbieders van gratis wifi je voordat je verbinding mag maken om allerlei persoonlijke gegevens vragen, die ze voor marketingdoeleinden gebruiken. Het is dus wellicht verstandiger om daar niet je echte gegevens in te vullen.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 22.30 uur Bright TV op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore