Economie

Hoe 3D-prints de medische wereld veroveren

26 januari 2016 22:32 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30
De medische 3D-print industrie was vorig jaar al zo'n 3,8 miljard euro waard Beeld © ANP

Menselijke huid, stukken bot en zelfs delen van onze organen: ze rollen nu al uit de fabriek. De 3D-printer is de medische wereld aan het veroveren. Dat is te zien in Maastricht, waar vandaag en morgen de grootste medische 3D-beurs van Europa wordt gehouden.

De medische 3D-print industrie was vorig jaar al zo'n 3,8 miljard euro waard. En we staan pas aan het begin, vertelt klinisch onderzoeker Chris Arts. "Ik verwacht dat we binnen vijf tot tien jaar alle implantaten kunnen printen en dat deze van voldoende kwaliteit zijn." 

Het is indrukwekkend wat de techniek al kan. Stefan Boomgaard weet daar alles van. Een ernstig auto-ongeluk veroorzaakte een groot gat in zijn schedel.

Oplichting voor patiënten 
Aanvankelijk koos het ziekenhuis voor de traditionele methode: een implantaat van kleipasta. Helaas sloot deze niet goed aan op zijn schedel. "Er zaten allemaal gaten en kieren tussen", vertelt hij in RTL Nieuws. Ook het tweede implantaat paste niet goed en veroorzaakte veel pijn.

Na nog een aantal pogingen koos hij ervoor om een 3D-implantaat te laten maken bij het Maastrichtse bedrijf Xilloc. Boomgaard is erg blij met het resultaat en had dat veel eerder moeten doen, vertelt hij. 

Grote verwachtingen
"Wij kunnen op basis van spiegelen en een database de perfecte anatomie construeren", legt oprichter Michel Beerens uit van Xilloc. De vraag is zo groot, dat de agenda van het bedrijf tot het einde van het jaar volgeboekt is. Hij verwacht dan ook dat er binnen een jaar nog eens 10 nieuwe printers bij komen. 

Het gebruik van 3D-geprinte materialen is niet alleen bevorderlijk voor het welzijn voor de patiënt, maar ook voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. In een presentatie op Tedx vertelt zijn collega Carsten Engel dat de operatietijd in sommige gevallen, zoals bij het splitsen van een Siamese tweeling, teruggebracht kan worden van 97 naar 23 uur als er gebruik wordt gemaakt van 3D-geprint materiaal. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van