Economie

Spijkenisse Medisch Centrum slaags over onderhoud

09 juli 2015 14:44 Aangepast: 06 september 2015 20:35

Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) is met de gemeente slaags geraakt over de vraag wie moet opdraaien voor het miljoenen verslindende onderhoud van het pand. Het heikele vastgoeddossier zit rotsvast. Dat bevestigen partijen tegenover RTL Nieuws.

Het SMC is de voortzetting van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, dat in 2013 als eerste ziekenhuis in twintig jaar failliet ging. Onder leiding van drie omliggende ziekenhuizen werd het in afgeslankte vorm doorgestart. Maar de overlevingskansen worden bedreigd door financiële verliezen en onenigheid over het onderhoud van het pand.

Vóór het faillissement was het juridisch eigendom van het pand in handen van de gemeente Spijkenisse. Het economische eigendom lag bij het ziekenhuis. Ook spelen de curatoren en het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ) een rol. Op dit moment draait het fonds op voor de hypotheekkosten. Het ziekenhuis betaalt daarom de gebruiksvergoeding aan het fonds.

Vele miljoenen
Geen van die partijen blijkt echter te willen opdraaien voor het kostbare onderhoud van het pand. Volgens René van der Kieft, tot voor kort interim bestuurder van het ziekenhuis, is de gemeente daarvoor verantwoordelijk. “Er moet worden geïnvesteerd in onder meer koelinstallaties, voorzieningen voor de brandweer en gevel-issues. Dat gaat om vele miljoenen. Maar de gemeente onttrekt zich aan zijn verplichtingen. Dat vinden wij onacceptabel.”

Volgens de gemeente Nissewaard, waarvan Spijkenisse sinds begin dit jaar deel uitmaakt, moet het ziekenhuis het onderhoud zelf uitvoeren en betalen. “Wij zijn daar niet verantwoordelijk voor”, aldus woordvoerder Ferdinand Fransen. Als het SMC het niet kan betalen, moeten de drie ziekenhuizen die het uit de failliete boedel kochten er maar voor opdraaien, vindt de gemeente.

Verkoop afgeketst
In februari was er nog een potentiële koper voor het pand, die ook de onderhoudsverplichtingen kon overnemen. Van der Kieft laat weten dat de verkoop echter is afgeketst. “Nu dat niet doorgaat, gaat het te lang duren. Wij beginnen ons echt zorgen te maken.” Volgens de bestuurder is er geen uitzicht op een definitieve oplossing, maar wel "een strategie om de verantwoordelijkheid neer te leggen bij de gemeente. Daar zullen we stevig ingaan.”

Of de kans bestaat dat het ziekenhuis op termijn wordt gesloten, wil hij niet zeggen. “Ik kan niet op de details ingaan.” De gemeente zegt de stappen af te wachten, en zich daar dan op te zullen beraden. Begin dit jaar zei curator Martijn Vermeeren te verwachten dat de moeizame discussie rond het vastgoed vóór het voorjaar zou zijn afgerond.

ZIE OOK:
Miljoenenverlies voor Spijkenisse Medisch Centrum

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`