Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Wat we kunnen leren van experts over klimaatverandering

28 november 2015 13:34 Aangepast: 29 november 2015 13:08
Beeld © ANP

Om het klimaatprobleem terug te dringen, moeten we snel de handen uit de mouwen steken, blijkt uit de interviewserie 'Kopstukken over de Klimaattop' die afgelopen week werd uitgezonden op RTL Z. Een overzicht van de belangrijkste uitspraken van de experts.

Op dit moment heeft Europa als doel om de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent terug te dringen in 2020. Dat is onvoldoende, vertelde Roger Cox aan verslaggever Frederieke Hegger. Als Urgenda-advocaat pleitte hij voor een verhoging van dit percentage.

Hij heeft weinig vertrouwen in de politiek en denkt dat gerechtelijke interventie de enige mogelijkheid is om ons te beschermen tegen klimaatverandering. Hij is niet de enige, want de baas van de Britse centrale bank Mark Carney verwacht dat er vaker vergelijkbare rechtszaken zullen komen.

'Geef CO2 ook een prijs'
Econoom Mathijs Bouman sluit zich ook bij hem aan. Zonder overheidsingrijpen blijven we nog generaties doormodderen met de huidige milieuproblematiek. De economische oplossing is simpel: alleen het invoeren van een mondiale CO2-belasting kan oplossing bieden, zegt hij.

Bij een uit de hand gelopen klimaatprobleem loopt ook de wereldeconomie schade op, voorspelt Bouman. "De kunst is om langzaam de CO2-prijs naar de werkelijke waarde te brengen."

'We hebben geen tijd meer'
Gelukkig is prinses Laurentien een stuk optimistischer gestemd. "De dynamiek tijdens de top in Parijs geeft een enorme impuls om de doelstellingen te halen", zegt ze.

Het heeft overigens ook simpelweg gewoon geen nut meer om de kop in het zand te steken, vertelt ze. "Het is niet meer iets van ver weg, het is iets van nu. We zijn het aan de volgende generatie verplicht niet te blijven hangen in 'ja maar'. Om niet te blijven hangen in het kan niet, in een soort doemdenken, dat is geen optie."

'Vooral last in steden'
Als de wereldleiders volgende week er toch niet helemaal uit komen in Parijs, dan gaan we daar vooral in de steden wat van merken, vertelt Erik Blokhuis van bouwbedrijf Arcadis.

"We wonen precies daar waar de zeespiegel stijgt: in steden die dichtbij rivierdelta's liggen, vlakbij zee." Het klimaatprobleem wordt alleen teruggedrongen volgens hem als er op de komende klimaattop (juridisch) bindende afspraken gemaakt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van