Economie

De beurs deze week: kwartaalcijferseizoen barst los

16 juli 2017 21:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Sommige Nederlandse ondernemingen worden ook op Wall Street verhandeld. Beeld © AFP

Eindelijk is het dan zo ver. De eerste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen komen met hun resultaten over het tweede kwartaal: onder andere ASML, Unilever en Philips Lighting.

Komende woensdag publiceert ASML de kwartaalcijfers. De aandacht gaat vooral uit naar de vooruitzichten en wat het bedrijf zegt over de vraag naar apparatuur op basis van EUV, zijn nieuwste en meest geavanceerde technologie.

Op woensdag komt ook navigatiedienstverlener TomTom met cijfers, net als de producent van voedingsingrediënten en bioplastic Corbion. Rond Corbion deden de afgelopen tijd overnamegeruchten.

Unilever

Donderdag is het de beurt aan Unilever. Het bedrijf zou de levensmiddelendivisie van het Britse Reckitt Benckiser over willen nemen ter waarde van 2,5 miljard euro.

Ook kan het Amerikaanse Kraft Heinz met een vijandelijk bod komen, na de mislukte overnamepoging begin dit jaar.

Sligro

Verder zijn er op donderdag resultaten van supermarkt- en groothandelsconcern Sligro, dat onlangs een bod op supermarktketen EMTÉ door naar verluidt Jumbo afsloeg. Sligro komt ook met een strategisch plan voor de EMTÉ-supermarkten.

Vrijdag is het de beurt aan fietsenfabrikant Accell. De topman van beddenverkoper Beter Bed, Ton Anbeek, wordt daar de nieuwe bestuursvoorzitter. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting geeft die dag eveneens inzage in de boeken.

ECB

Donderdag houdt ook de ECB een beleidsvergadering. Er wordt niet verwacht dat de centrale bank het monetaire beleid zal wijzigen. ECB-president Mario Draghi gaat in augustus naar de top van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.

Er wordt gespeculeerd dat Draghi daar zal hinten op een afbouw van het stimuleringsbeleid van de ECB.

Brexit en inflatie

Op dinsdag worden de inflatiecijfers in Groot-Brittannië gepubliceerd. De inflatie lag de laatste tijd al hoger dan in de eurozone.

De inflatie raakt de koopkracht van de Britten.

Goldman Sachs, Netflix en Microsoft

Op Wall Street staan deze week resultaten op de rol van onder andere Netflix, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Morgan Stanley, Microsoft, Visa, eBay en General Electric.

Uit Europa gaat het om bijvoorbeeld Novartis, SAP en Volvo.

Macrocijfers

Op macrogebied zijn er onder meer groei- en industriecijfers uit China, inflatiecijfers uit de eurozone, het Duitse beleggersvertrouwen en de Amerikaanse huizenbouw.

Het CBS meldt gegevens over de Nederlandse werkloosheid, consumentenuitgaven, het vertrouwen van consumenten en de huizenprijzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van