Economie

'Chinese voorspellingen zijn onrealistisch'

07 maart 2016 08:59 Aangepast: 01 augustus 2017 05:00

De Chinese overheid maakte dit weekend bekend de economie naar verwachting tot 2020 elk jaar zo'n 6,5 tot 7 procent te laten groeien. "Het is een cijfer dat de communistische partij oplegt. Is het realistisch? Nee", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra in Voorbeurs.

Het gemiddelde inkomen in China moet in 2020 zijn verdubbeld ten opzichte van 2010. Om daarvoor te zorgen, worden er miljoenen mensen ontslagen, onder andere in de staalindustrie. Daarnaast wordt er enorm veel geld geïnvesteerd in een 'service-economie' met veel hightech, innovatieve en startende bedrijven. 

Veenstra twijfelt of die ambitie goed is voor de Nederlandse economie. "Maar China blijft een zwarte doos, ik weet niet of we ze moeten geloven." Volgens hem zijn de schulden in het land te hoog om deze omslag te kunnen maken.

Duitse fabrieksorders
De fabrieksorders in Duitsland zijn in januari met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.

Een meevaller, noemt Corné van Zijl van Actiam de cijfers. "In december was er nog een daling van 2,7 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor."  In januari is er op jaarbasis sprake van een orderstijging met 1,1 procent. Hij noemt het "een enorme opsteker".

Banken op zwarte lijst
ABN Amro en ING staan op de zwarte lijst van de Duitse fiscus. De banken zouden belasting hebben ontdoken door twee keer betaalde belasting te hebben teruggevraagd. "We gaan zien hoe het aflopen, ik denk niet dat beleggers er wakker van liggen", zegt Veenstra.

KPN gaat tot eind 2019 minimaal 300 miljoen euro extra bezuinigen. In totaal komen de kostenbesparingen in deze periode daardoor uit op 750 miljoen euro.

Rond het middaguur begint de vergadering waarin meer bekend wordt gemaakt. Wat het aandeel dus vandaag zal doen, is echt niet te voorspellen, zegt Veenstra. "We zullen vanmiddag misschien wat kleine bewegingen gaan zien| , zegt hij.

Kritiek BIS
De maatregelen die centrale banken nemen om de economie aan te jagen, zijn maar mondjesmaat effectief. Dat schrijft de Bank of International Settlements (BIS) zondag in een kwartaalrapport.

"De BIS is de centrale bank der centrale banken. Als iemand de wijsheid in pacht denken te hebben, is het deze organisatie wel", verklaart Veenstra. Ze zijn overigens niet voor de eerste keer zeer kritisch. "Dit is een bank die alleen maar waarschuwt volgens mij en nooit zegt hoe het echt moet", grapt hij.

"De voorspellingen zijn dat president Mario Draghi van de ECB geen 60 miljard maar misschien wel 70 miljard euro per jaar in de economie zal pompen. Gaat het helpen? Dat doet het nu al niet. Je kunt een paard naar de beek leiden, maar niet dwingen te drinken", concludeert Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van