Economie

Hoe ver gaat het mandaat van de ECB eigenlijk precies?

12 maart 2016 11:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Het is echter erg lastig om zo'n 'verzekering' vorm te geven Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank is een onafhankelijk instituut met maar één doel: prijsstabiliteit in alle landen met de euro. Maar hoe ver mag de ECB gaan om haar doel te halen en welke invloed hebben wij nog in Nederland?

De ECB probeert op middellange termijn de inflatie overal gemiddeld op of net onder 2 procent te krijgen.

Waarom 2 procent? Volgens Peter Praet, één van de belangrijkste economen binnen de ECB, voorkom je zo dat in de zwakste landen de inflatie onder de 0 procent zakt. Als de inflatie onder de 0 inflatie zakt, dan ontstaat er deflatie. Dan worden wel alle producten goedkoper, en dat is lekker, maar dan hangt wel bijvoorbeeld je hypotheekschuld steeds meer als een steen aan je nek. Ook voor bedrijven worden schulden dan relatief steeds zwaarder. En dus is jaarlijks een beetje inflatie goed voor de economie.

De meerderheid beslist
De ECB wordt bestuurd door de directeuren van alle nationale centrale banken van de eurozone. Samen met 6 onafhankelijke ECB-directeuren nemen ze alle beslissingen voor de ECB. De ECB wordt voorgezeten door de Italiaanse president Mario Draghi. 

De meerderheid beslist en daar zit 'm voor Nederland nu net de crux. Onze land is niet zo heel gelukkig met de beslissingen van de ECB, net als bijvoorbeeld Duitsland dat niet is. De verliezers van ECB-beleid zitten in Noord-Europa. Naar verluidt stemde Klaas Knot van De Nederlandsche Bank deze week zelfs tegen de volgende grote ronde van stimuleringen van de ECB, maar we zijn ver in de minderheid op het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. De zuidelijke landen stemmen allemaal in.

Het mandaat
De ECB heeft donderdag de rente verlaagd, waartegen banken bij haar kunnen lenen, naar 0 procent. De ECB koopt ook iedere maand voor 80 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties op in de hoop dat de rente in Europa verder daalt, waarna de economie aantrekt en daarna de inflatie wordt aangezwengeld. Alleen is de vraag of daar het mandaat nog wel ligt bij de ECB. Ze moeten toch alleen zorgen voor prijsstabiliteit in de Eurozone? Nu proberen ze zelfs de economie aan te zwengelen.

Opvallend feit is dat in Amerika de centrale de bank de Fed wel twee mandaten heeft: prijsstabiliteit en optimale werkgelegenheid. In Europa heeft de ECB dus maar één mandaat: prijsstabiliteit.

Komt er een kamerbebat in Nederland?
Na eerdere kritiek van minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes op de ECB, probeert nu CDA-kamerlid Pieter Omtzigt een kamerdebat te organiseren over het mandaat van de ECB. Het CDA wil een debat met Dijsselbloem over het besluit van de Europese Centrale Bank: blijft zij wel binnen haar mandaat?

Waarschijnlijk heeft alle kritiek en debat overigens weinig effect. Het ECB is totaal onafhankelijk in haar functioneren. De regeringen mogen niet eens proberen de besluitvorming binnen de ECB te beïnvloeden. Volgens het EU-verdrag mag de politiek zich namelijk niet bemoeien met de ECB en heeft het dat ook collectief beloofd niet te doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van