Economie

Oeps. ING maakt boekhoudfout van 1 miljard

11 januari 2016 10:09 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43
Beeld © ANP

ING heeft de nettowinst van het tweede kwartaal van 2015 met 1 miljard euro moeten verlagen. De transacties rond de verzelfstandiging van dochterbedrijf Nationale-Nederlanden waren niet volgens de regels in de boeken gezet. De fout heeft volgens ING geen gevolgen voor de financiële positie van het concern.

Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct, in 2014, in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

AFM
​Maar deze gang van zaken is niet volgens de regels, hoorde de bank van de Autoriteit Financiële Markten (AFM): deze boekhoudkundige stap mocht pas in 2015 plaatsvinden. ING heeft nu, in overleg met accountant EY, besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN van het moederbedrijf werd losgekoppeld.

De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern. Het bedrijf gaf wel aan dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van