Economie

17.500 zzp'ers tekenen petitie tegen nieuwe VAR

20 februari 2016 15:15 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
Beeld © Hollandse Hoogte

Een online petitie tegen de nieuwe VAR is in drie dagen tijd 17.500 keer getekend.

Begin februari stemde de Eerste Kamer voor afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), een document dat aantoont dat iemand zelfstandig ondernemer is en dat de opdrachtgever dus geen sociale premies hoeft af te dragen. Daarvoor in de plaats moeten opdrachtgevers en zzp'ers vanaf mei samen een modelcontracten opstellen waarin ze verklaren dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie tussen hen.

Een groep zzp'ers is een online petitie gestart om in te gaan tegen de nieuwe modelcontracten, omdat ze vinden dat zelfstandige ondernemers onnodig veel papierwerk wordt opgelegd en het probleem van schijnzelfstandigheid niet oplost. In de eerste twee dagen tekenden al ruim 16.000 mensen de petitie.

Wet herzien
De initiatiefnemers willen dat minister Dijsselbloem de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) herziet: de modelovereenkomst moet simpeler worden en zzp'ers moeten beter en persoonlijk worden ingelicht over de nieuwe wet, vinden ze. Ook zou er voor elke branche een voorbeeldovereenkomst moeten komen. De petitie loopt nog tot 2 april; de 'handtekeningen' worden dan aangeboden aan staatssecretaris Wiebes, initiatiefnemer van het plan.

Uit verschillende hoeken komt kritiek op de nieuwe overeenkomst. Zelfstandigen Bouw noemt het een 'nieuwe papieren tijger'; Groenlinks is er niet van overtuigd dat zzp'ers beschermd worden tegen uitbuiting en schijnconstructies. Ook bestaat de vrees dat werkgevers vaker een bemiddelingsbureau ('payrolling') in zullen huren om de wet te omzeilen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`