Economie

Zzp'er krijgt 10 procent minder dan loonslaaf

05 maart 2016 08:12 Aangepast: 01 augustus 2017 05:30
Wanneer het bedrijf het project precies uitrolt is nog onduidelijk Beeld © iStock

Als je zzp'er bent, dan verdien je ruim 10 procent minder dan iemand die in loondienst is. Als je meer dan dan 35 uur werkt is het verschil nog veel groter: 26 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het slechtst af zijn kunstenaars. Artsen, bedrijfskundigen en hoveniers doen het vaak financieel wel goed als zzp'ers.

Word zzp-arts
Zo verdienen uitvoerend kunstenaars als ze in loondienst zijn gemiddeld 41.600 euro, terwijl dat voor zzp'ers maar 23.700 euro is, oftewel 43 procent minder. Bij bedrijfskundigen en organisatie-adviseurs alsmede bij hoverniers tuines en kwekers is er nauwelijks verschil in beloning. Sterker nog, als zzp'er krijg je daar zelfs ietsje meer.

Nóg beter af als zzp'er ben je als arts. Als je werknemer bent verdien je dan gemiddeld 70.000 euro per jaar, maar als zzp'er is dat gemiddeld 102.000 euro. 

Bij 35 uur verschil nog groter
Bij het verschil van 10 procent gaat het CBS uit van degenen voor wie het zzp-schap het hoofdinkomen was. Het verschil wordt groter als je kijkt naar zzp'ers en werknemers die minstens 35 uur per week werken (voltijders in CBS-jargon).

Dan krijg je als zzp'er 26 procent minder dan een werknemer: 37.000 euro tegen 50.000 euro.

Persoonlijk inkomen
Het CBS gaat daarbij uit van het persoonlijk inkomen, dat zijn de inkomsten uit arbeid plus eventuele uitkeringen, maar zonder premies inkomensverzekeringen. Bij werknemers gaan die premies van het bruto-inkomen af, maar zzp'ers betalen die premies niet (ze kunnen dan ook geen ww-uitkering krijgen als ze werkloos worden).

Zzp'ers betalen over een hoger inkomen inkomstenbelasting, legt Peter Hein van Mulligen van het CBS uit, ''maar daar staat de zelfstandigenaftrek weer tegenover''.

12 procent is zzp'er
De laatste jaren zijn steeds meer mensen - al dan niet noodgedwongen - voor zichzelf gaan werken. In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp’er.

In 2014 was het verschil in persoonlijk inkomen het grootst bij voltijders: 37.000 euro voor een zzp’er en 50.000 euro voor een werknemer met een volledige werkweek.

'Verschillen tussen leidinggevend vs. uitvoerend'
Zzp-expert Pierre Spaninks denkt dat de verschillen in beloning uiteindelijk worden veroorzaakt doordat structurele, leidinggevende rollen (met hogere inkomens) vaak in loondienst worden vervuld en additionele, uitvoerend rollen (op lagere beloningsniveau) eerder worden ingevuld met zzp'ers. Dat zegt hij desgevraagd tegen RTL Z.

''Maar, wat moeten we met die globale statistieken, het gaat erom wat echte mensen nodig hebben om rond te komen en gelukkig te zijn, en in hoeverre ze daarin slagen. Maar dat is niet de opdracht van het CBS. Dus: graag meer kwalitatief onderzoek!'', aldus Spaninks.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore