Ga naar de inhoud
Economie

Fed verhoogt de rente: waarom is dat belangrijk?

Beeld © ANP

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verhoogt de rente opnieuw met 0,25 procentpunt. De aankondiging komt niet als een verrassing: bestuurders hintten vorige maand ook al op een verhoging.

De Fed ziet een sterke groei van de Amerikaanse economie en verwacht dat de rente later dit jaar nog verder omhoog zal gaan. Door het besluit stijgt de rente nu naar tussen de 0,75 en 1 procent. De verwachting is dat er nog twee nieuwe rentestappen aankomen.

De verhoging volgt op een vergelijkbare stap in december vorig jaar. Die vond plaats exact één jaar na de voorgaande verhoging met een kwart procentpunt. Die stap van eind 2015 was de eerste van de Fed sinds de rente eind 2008 tot het nulpunt werd gereduceerd.

De hogere rente is bedoeld om een oververhitting van de Amerikaanse economie en een al te sterke stijging van de inflatie te voorkomen. Het hogere beleidstarief maakt het iets duurder om geld te lenen, wat de toename van de vraag enigszins kan remmen. 

Renteverhoging belangrijk voor economie

De Fed, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB), hebben als één van de belangrijkste taken het beheersen van de inflatie. Stabiele prijzen zijn belangrijk voor een gezonde economie.

De Amerikaanse en Europese centrale banken hebben als doelstelling om die inflatie dichtbij maar onder de 2 procent te laten stijgen en dat kunnen ze onder andere doen door de rente te verhogen of te verlagen.

Banken moeten nu meer betalen voor een lening

De rente waar het om gaat, is de rente die banken moeten betalen over leningen die zij afsluiten over zeer kortlopende leningen aan elkaar. Als dat percentage vrijwel nul is, is het in feite gratis om geld te lenen.

Het rentepercentage was lange tijd heel laag om de economie te stimuleren. De gedachte is dat als het goedkoop is om geld te lenen voor banken, die zelfde banken weer makkelijker geld uit kunnen lenen aan bedrijven en consumenten.

Renteverhogingen of -verlagingen kunnen grote invloed hebben op economie

Echter: aan zo'n rentebesluit zitten een hele hoop haken en ogen: zo stijgt de waarde van de dollar als de rente omhoog gaat. Het wordt voor beleggers weer aantrekkelijk om hun geld in de Amerikaanse economie te steken: je krijgt daar immers meer rente.

Als dat gebeurt, dan dalen de koersen van valuta's zoals de Turkse lira en de Braziliaanse real. Daarnaast wordt het voor bedrijven duurder om geld te lenen, omdat de rente die banken vervolgens aan hun klanten rekenen meestijgt.

Waarde financiële producten verandert door een andere rente 

Zo'n renteverhoging is dus zeker niet zonder gevolgen. Ook op de aandelenmarkten werkt het door. Een bedrijf dat zichzelf in de schulden wil steken, is vanaf nu namelijk meer geld kwijt aan rente. Dat betekent dus dat ze minder winst maken en dat kan invloed hebben op de beurskoers.

Kleine stappen om chaos op de financiële markten te voorkomen

De Fed hint op nog twee rentestappen en ook dit zagen beleggers al weken aankomen. De bestuurders van de Centrale Bank wil zo beleggers alvast voorbereiden. Als ze bijvoorbeeld ineens de rente met 2 procentpunten verhogen, dan verandert de waarde van de financiële producten te veel.

Daarnaast schrikken beleggers omdat ze zich afvragen of ze een heel belangrijke economische ontwikkeling over het hoofd hebben gezien. Dat kan bijvoorbeeld een chaos op de beurs veroorzaken, waardoor er veel geld verdampt en dat gaat iedereen uiteindelijk voelen in zijn portemonnee.

Dit is een artikel van