Geld en Werk

Energiebedrijven moeten netbeheer en energielevering splitsen

26 juni 2015 10:58 Aangepast: 22 december 2015 12:53
Archieffoto

Energiebedrijven moeten netbeheer en energielevering splitsen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. Een tegenslag voor Delta en Eneco.

In 2008 werd de Splitsingswet ingevoerd, die energiebedrijven verplicht zich op te splitsen in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert, en een bedrijf dat de elektriciteits- en gasnetten beheert. De wet is ingevoerd om de marktwerking te stimuleren in de energiesector, met één infrastructuur waarop iedereen energie kan leveren. De wet stelt dat bedrijven de belangen voor netbeheer en energieproductie en -levering niet door elkaar mogen laten lopen.

Het gerechtshof oordeelde eerder dat deze wet in strijd is met het Europese recht, en stelde daarmee Essent, Eneco en Delta in het gelijk in hun procedure tegen de Staat. De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat dat niet het geval is. Met deze uitspraak zijn de vorderingen van Essent op de Staat definitief afgewezen. De zaken van Eneco en Delta verwijst de Hoge Raad terug naar het hof, maar uitsluitend wat betreft hun beroep op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Het hof moet beoordelen of Eneco en Delta zich hier terecht op beroepen.

ZIE OOK: Energiebedrijven moeten splitsen: waarom?

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die niet zijn opgesplitst en fel tegenstander zijn van de wet. De vrees bestaat dat splitsing ervoor zou zorgen dat de bedrijven overnameprooi worden van buitenlandse bedrijven. Daarnaast zou het duurder worden voor de energieleveranciers om geld te lenen voor grote investeringen, zoals windenergieprojecten, als ze niet meer de vaste inkomsten uit netbeheer binnenkrijgen.

Essent is al opgesplitst in twee bedrijven; Nuon en Essent ook, waarna ze werden overgenomen door het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore