Ga naar de inhoud
Ahold koopt Delhaize

Kreeft en Belgische bonbons bij Albert Heijn?

Archieffoto Beeld © ANP

Liggen er vanaf volgende week levende kreeften en Belgische bonbons bij Albert Heijn, nu ze de Belgische supermarktketen Delhaize hebben overgenomen?

Retailkenner Jan Willem Grievink denkt dat er wel Belgische producten in de Albert Heijn verkocht gaan worden. "In België hebben ze toch wat meer verstand van lekker eten. Albert Heijn kan er dus lekkerder door worden, of Delhaize komt met luxe-winkels naar Nederland", zegt Grievink. 

Ook topman Dick Boer sluit niet uit dat er Belgische producten in de Albert Heijn komen, als de overname helemaal is afgerond. "Waar zitten de mogelijke mooie producten die we aan onze klanten kunnen geven en hoe kunnen we met onze online-activiteiten onze klanten nog beter bedienen?", zegt hij tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Supermarktreus der lage landen: Ahold koopt Delhaize

Of het de ontstane supermarktreus gaat lukken om lekker Bourgondisch eten te verkopen zonder de prijs te verhogen, daarover heeft Grievink zijn twijfels: "Dat is eigenlijk het onmogelijke proberen waar te maken. Meestal wordt het duurder als je heel luxe en lekker wilt. En dat wil Albert Heijn natuurlijk niet." Hij verwacht een vleugje Delhaize in Nederland, met dezelfde efficiency. In België zal het nieuwe bedrijf juist proberen te blijven wat het is, met een vleugje van de efficiënte Hollandse werkwijze.

"Het allerdomste wat ze zouden kunnen doen, is de bedrijven op een hoop gooien. Houd de bedrijven gescheiden en kijk of ze openstaan voor veranderingen. Maar die veranderingen moeten ze niet afdwingen want dat zal zeker in België op weerstand stuiten."

Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen ziet ook wel wat struikelblokken bij de fusie: "Er is bijvoorbeeld een cultuurverschil tussen de macht van de vakbonden in België en Nederland."