Econoom Marc Faber, beter bekend als Dr. Doom, staat altijd vooraan in de rij om naderend financieel onheil te voorspellen. Zelden krijgt hij gelijk, maar toch hangen er hele volksstammen aan zijn lippen als hij een nieuw bloedbad op de beurs voorspelt. Financieel journalist Roland Koopman sprak uitgebreid met de Zwitserse doemdenker.
Onheilsprofeet Marc Faber: Centrale bankiers gedragen zich als Sovjets
Faber heeft zijn faam vooral te danken aan een fantastische voorspelling in 1987. Hij adviseerde zijn klanten, een paar dagen voor een gigantische beurscrash, om hun aandelen van de hand te doen. Sindsdien kun je de klok erop gelijk zetten dat Faber om de zoveel maanden weer een correctie voorspelt, ook als de koersen jaar na jaar stijgen.
Drie grote gevaren
En ook nu is het optimisme over de markt ver te bespeuren bij Faber. Wanneer de markt in elkaar stort? "Het kan morgen, het kan ook over drie jaar", maar dat het gaat gebeuren, lijdt geen twijfel in het hoofd van de Zwitser.
Want volgens Faber is vrijwel alles te duur: aandelen, obligaties, vastgoed. Beleggers moeten rekening houden met een forse herwaardering. Hij ziet drie grote gevaren:
- De ultra-lage rentestanden van nu kunnen niet voortduren, waardoor de waarde van obligaties zal afnemen.
- Er ligt constant een geopolitieke crisis op de loer, die de markten hard kan verstoren. Als voorbeelden noemt Faber de situatie in Oekraïne, de oorlog in Syrië en de politieke crisis in Qatar.
- Als laatste grote gevaar noemt de onheilsprofeet de torenhoge ongedekte schulden die zijn opgebouwd door pensioenfondsen, met name in de VS.
De volgende crisis
Hoe de volgende crisis eruit gaat zien? Dat durft zelfs Faber niet te voorspellen. Maar hij hoopt op een flinke ineenstorting. "Ik koop graag als aandelen en grondstoffen goedkoop zijn."
En hoe langer de beurzen omhoog gaan, hoe groter de kans wordt op een flinke val, voorspelt Faber. "Een correctie van 20 procent komt redelijk vaak voor, een correctie van 40 procent eens in de zoveel tijd." De Zwitser denkt dat hoe langer we moeten wachten, hoe heftiger de crisis zal zijn.
Centrale bankiers deugen niet
De grote schuldigen in de volgens Faber met bubbels gevulde markt? Centrale bankiers. "Het zijn in feite marktmanipulators. Met andermans geld kopen ze effecten en blazen hun balans vrijwel oneindig op. Uiteindelijk zal de markt overwinnen, en zullen centrale banken vernietigd worden."
Het probleem van de centrale bankiers? "Het zijn allemaal academici die nooit in de private sector hebben gewerkt." Bovendien geloven ze in een planeconomie. "Maar waarom is de Sovjetunie dan in elkaar gestort?", vraagt Faber retorisch. "Centrale bankiers proberen de markt te verstoren."
Hoewel centrale bankiers het verwijt krijgen Sovjet-achtige praktijken te ontplooien, neemt Faber het ze ook kwalijk dat ze vooral voor de aller-, allerrijksten werken. "Als je maar genoeg geld bijdrukt wordt alles vanzelf duurder." En daar profiteren volgens hem alleen mensen in de financiële sector van, 'omdat het hun slechte prestaties maskeert'. Maar de jongeren zijn daarvan de dupe, want de lonen groeien niet mee.
En daarom hebben ook zoveel mensen in de sector een hekel aan hem, denkt Faber zelf. "Zij verdienen allemaal als aandelen meer waard worden, maar hoeveel mensen hebben er nou eigenlijk aandelen?"
Nog serieus te nemen?
Maar hoe serieus moet je de woorden van Faber nu eigenlijk nemen? Want hij zat er nogal eens naast. Toen de S&P-index op Wall Street op 1400 punten stond, voorspelde hij een val. Op 1500 punten raadde hij aan om aandelen van de hand te doen. Op 1600 punten waarschuwde Faber voor de grote risico's. Inmiddels staat de brede Amerikaanse index op ruim 2400 punten. Oeps? Foute inschatting?
Die kritiek noemt Faber 'agressie' van Koopman. "Ik zei ook dat investeringen in opkomende markten en Europa meer zouden opleveren dan de VS, en dat vind ik nog steeds."
Meer op rtlz.nl: