Ga naar de inhoud
Economie

'Je verdient meer met beleggen in hoogdividend aandelen'

Beeld © AFP

Als je geld opzij zet, dan kun je dat het beste doen door aandelen te kopen van bedrijven die een hoog dividendrendement opleveren. En die vind je vooral in de VS, zegt belegger Fred Hendriks.

Beleggers leggen vaak de nadruk op koerswinst die ze kunnen behalen, maar veel beleggers doen het minder goed dan de index. "Dat geldt ook voor beleggingsfondsen, mede door de kosten die banken rekenen", zegt Hendriks. Volgens hem kun je beter zelf gaan beleggen.

Amerikanen houden van dividend

Hendriks stopt zelf al lange tijd zijn geld in beleggingen waarbij je veel dividend krijgt. Hij schreef ook het boek 'Beter beleggen dan de bank', waarin hij zijn methode aanprijst.

Daarbij kijkt hij vrijwel alleen naar de VS. Ondernemingen daar willen hun aandeelhouders niet teleurstellen en zijn er op gebrand om het dividend in ieder geval niet te verlagen en als het even kan te verhogen.

Hij koopt niet rechtstreeks Amerikaanse aandelen, maar Hendriks steekt geld in beleggingsvehikels die fungeren als een soort beleggingsfonds. Dat geldt voor bijvoorbeeld Real Estate Investment Trusts (REIT, die in vastgoed beleggen), Business Development Corporations (die geld steken in kleine en middelgrote bedrijven) en preferente aandelen.

Bijna alle winst wordt uitgekeerd

Het interessante aan die fondsen is dat in de VS de fiscus beleggen hierin stimuleert, juist omdat werknemers daar minder in pensioenfondsen zitten en ze dus veel meer zelf moeten regelen. Die fondsen betalen geen vennootschapsbelasting, maar ze moeten dan wel 90 procent van hun winst uitkeren als dividend.

Thumbnail

Fred Hendriks: "Dividend levert een mooie stabiele inkomstenstroom."

Voor Nederlandse beleggers wordt in de VS 15 procent bronbelasting ingehouden, maar die kun je in Nederland weer verrekenen. Een uitzondering zijn preferente aandelen. Daarover wordt namelijk in de VS geen belasting ingehouden.

Koersontwikkeling maakt niet uit

Het dividendrendement is het dividend als percentage van je aankoopkoers.

Als het je gaat om een zo hoog mogelijk dividend dan maakt het niet uit wat de koers van het aandeel doet nadat je het hebt gekocht. Het gaat immers om het dividend dat je krijgt en dat hangt niet samen met de koers.

Als de koers daalt, dan zou je zelfs aandelen kunnen bijkopen, zegt Hendriks. Bij een gelijk dividend stijgt dan immers je dividendrendement.

Elk kwartaal of elke maand dividend

Amerikaanse bedrijven keren niet één of twee keer per jaar dividend uit, maar elk kwartaal en in 40 procent van de gevallen zelfs elke maand. "Dat levert een mooie stabiele inkomstenstroom op en dat is prima voor als je voor je pensioen spaart", zegt Hendriks.

Maar hoe weet je nu waar je geld in moet steken? Er zijn immers heel veel mogelijkheden in de VS. Hendriks heeft hier een modelportefeuille samengesteld, die beleggers kunnen volgen. Daarvoor betalen ze aan hem dan wel 99 euro per jaar, nieuwe klanten kunnen 3 maanden kosteloos proberen. 

Valutarisico

Er is trouwens wel een risico aan beleggen in de VS. Je belegt immers in dollars, dus je loopt valutarisico. De ene keer kun je voor 100 euro die je in de markt stopt meer Amerikaanse aandelen kopen dan de andere keer (afgezien van koersontwikkelingen). En ook als je ontvangen dividend omwisselt van dollars naar euro’s krijg je soms meer en soms weer minder.