Economie

Jetlag voorkomen? Doe lichttherapie voor je reis

09 februari 2016 14:13 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © ANP

Blootstelling aan korte lichtflitsen terwijl je zelf rustig ligt te slapen op de avond voor je reis. Volgens onderzoekers van Stanford helpt het je lichaam bij het snel aanpassen aan een nieuwe tijdzone.

Het is nog altijd één van de grootste problemen voor internationale zakenlieden en overige reizigers: de jetlag. De verstoring van het slaap-waakritme door een lange vliegreis kan heftige vormen aannemen met dagenlange vermoeidheid, concentratieverlies, uitdroging en een gebrekkige eetlust.

Biologische klok vooruit
Lichte maaltijden en je tijd verzetten kan geen kwaad, maar een studie van Stanford University toont aan dat een nieuwe lichttherapie voorafgaand aan je reis in veel gevallen een jetlag in de kiem smoort. De nieuwe methode bestaat uit een korte lichtflits om de 10 seconden tijdens het slapen, waarvan je niets merkt. Zo wordt de biologische klok gemiddeld bijna twee uur vooruit gezet, schrijven de onderzoekers.

Lichttherapieën worden al langer gebruikt om een jetlag te behandelen, maar kan een jetlag dus ook voorkomen. "Het veranderen van het slaap-waakritme tijden het slapen is veel effectiever dan de traditionele manier, die bestaat uit je gedrag aanpassen om op het juiste moment licht te krijgen", zegt onderzoeker Jamie Zeitzer tegen The Wall Street Journal.

Slaapmasker
De volgende stap is het ontwikkelen van een slaapmasker met geïntegreerd knipperlampje, dat samen met een biotechstartup uit Silicon Valley wordt ontwikkeld tot commercieel product. Die moet nog dit jaar op de markt verschijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore