Money Talks

Van Wijnbergen hekelt ECB en verkeerde stimulering Dijsselbloem

01 december 2015 22:27 Aangepast: 01 december 2015 23:38

De professoren Jaap Koelewijn en Sweder van Wijnbergen zijn niet te spreken over de extreem lage rente in Europa door ruimhartig beleid van de ECB. Van Wijnbergen: "Mensen worden naar meer risico geduwd door de lage rente van de ECB. De meeste Nederlanders, maar ook de banken, kunnen geen tik hebben."

De 5 miljard euro die de overheid gaat investeren in de economie is volgens Van Wijnbergen ook veel te veel geld en op het verkeerde moment. "Dijsselbloem bezuinigde toen het slecht ging en stimuleert nu het goed gaat." 

Volgens Koelewijn ligt de grote pijn van de huidige extreem lage rente vooral bij de pensioenfondsen: "Vooral de gepensioneerden krijgen de pijn, hun pensioenen worden al 10 tot 15 jaar niet aangepast." 

Van Wijnbergen hekelt ook het feit dat we nog steeds schulden subsidiëren met de hypotheekrenteaftrek en dat we sparen belasten. Hij denkt zelfs dat de rente voor grote spaarders misschien wel negatief wordt.

Kijk nu naar een interessante aflevering van Money Talks over de toekomst van onze economie en wat moeten we met ons eigen spaargeld?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore