Ga naar de inhoud
Economie

Grote bedrijven smeken Trump om klimaatakkoord niet te torpederen

President Donald Trump. Beeld © AFP

Een schier oneindige lijst van (Amerikaanse) bedrijven, overheden en universiteiten roept president Donald Trump op om de VS níet terug te trekken uit het klimaatakkoord.

Ook Nederlandse bedrijven hebben een brief ondertekend waarin Trump met klem verzocht wordt om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. Volgens Amerikaanse media wil Trump zich terug trekken, vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd geeft hij een persconferentie. 

Unilever en DSM zijn mede-ondertekenaars van de brief die is verstuurd uit naam van enkele van Amerika's grootste bedrijven.

Onder meer Apple, Google, Intel, Microsoft, Morgan Stanley en Salesforce zetten Trump onder druk. Tesla-baas en multi-miljardair Elon Musk dreigt zelfs uit een adviesraad van Trump te stappen als die het klimaatakkoord opzij zet. 

Amerikaanse economie profiteert

Volgens de bedrijven profiteert de Amerikaanse economie van deelname aan het klimaatakkoord. Zo wordt concurrentie tussen ontwikkelingslanden en de VS meer gelijkgetrokken, wat risico's op nadelen voor Amerikaanse bedrijven ten opzichte van bedrijven in andere landen kleiner maakt.

De technologieën die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan leveren banen op en groei van de economie. En last but not least verwachten de bedrijven dat als klimaatverandering wordt aangepakt toekomstige risico's voor bedrijven worden verminderd.

'Overheden moeten leidende rol nemen'

De opstellers van de brief schrijven dat hun investeringen in de energietransitie niet voldoende is, overheden moeten ook een leidende rol nemen.

Het verzet tegen Trumps vermoedelijke besluit om de handtekening van de VS onder het in 2015 gesloten akkoord te halen is niet beperkt tot bedrijven. Ook Amerikaanse steden en universiteiten onderschrijven de petitie 'Low-carbon USA', vrij vertaald Co2-arm VS.

Grote afwezigen op de lijst zijn oliebedrijven zoals Shell, ExxonMobil en BP. En ook autofabrikanten zoals Ford, General Motors en Volkswagen hebben hun handtekening niet gezet.

Techbedrijven tegen Trump

Dat grote Amerikaanse bedrijven zich tegen Trump's beleid keren is niet voor het eerst. Ook tegen het inmiddels opgeschorte inreisverbod werd fel geprotesteerd, vooral door techbedrijven die veel migranten in dienst hebben.