Economie

ECB-effect ebde snel weer weg op de beurzen

10 maart 2016 17:49 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00
De AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten Beeld © ANP

De Europese beurzen zijn met flinke verliezen gesloten. De verrassende renteverlaging van de ECB zorgde korte tijd voor een euforische stemming, maar die ebde al snel weg nadat werd aangegeven dat de rente waarschijnlijk niet nog verder omlaag zal gaan. Na die uitspraak liep ook de eerder sterk gedaalde eurokoers weer flink op.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten.

  • De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten.
  • De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in.

Grootste stijgers en diepste dalers
Van aanvankelijke winsten van bankaandelen bleef niet veel over. ING eindigde vrijwel onveranderd. In de AEX verloren verder verzekeraars NN (min 3,9 procent), Delta Lloyd (min 2,7 procent) en Aegon (min 0,2 procent) terrein.

Shell leverde 3,8 procent aan beurswaarde in en stond daarmee in de onderste regionen van de AEX. Boskalis voerde de hoofdindex aan met een plus van 3,7 procent. Daarmee herstelde het aandeel enigszins van de oorwassing van woensdag, toen de baggeraar ruim 16 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.

Bij de kleinere fondsen wisten Pharming (min 23 procent), RoodMicrotec (min 5 procent) en Refresco (min 1,3 procent) niet te overtuigen met hun jaarcijfers. Ctac (plus 6 procent) deed dat wel.

Verder goed om te weten

  • De ECB overtrof de verwachtingen met de verlaging van de herfinancierings- en depositorente en de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de centrale bank. Daarnaast kunnen banken binnenkort geld verdienen op leningen bij de ECB, als ze zelf voldoende geld uitlenen. Al die maatregelen moeten de matige groei en inflatie in de eurozone aanjagen.

Valuta
De euro sloot de Europese beursdag op 1,1185 dollar. Dat was aanzienlijk hoger dan het dieptepunt van 1,0822 dollar dat vlak na het rentebesluit werd bereikt. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,1020 dollar waard.

Olie
De winsten op de beurs werden ook geremd door de verdere daling van de olieprijs. Brent werd 2,9 procent goedkoper op 39,88 dollar per vat. Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 37,37 dollar.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van