Nabeurs

'De verliezers van ECB-beleid zitten in Noord-Europa'

10 maart 2016 18:19 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00

De Europese Centrale Bank verlaagde de rente vandaag van 0,05 naar 0 procent, tot verbazing van veel beleggers. Het past in het straatje van president Mario Draghi, die op deze manier de inflatie omhoog hoopt te krijgen.

Het is meer van hetzelfde, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker in Z Today. "Hij gelooft nou eenmaal in het beleid en heeft erin geïnvesteerd." Hij kan ook niet meer terug, zegt Schoenmaker. "Vergelijk het met een foute belegging: daar houd je je ook maar aan vast, soms tegen beter weten in."

Verliezers in Noord-Europa
Het beleid heeft grote winnaars en verliezers. "Tot die laatste groep horen spaarders en gepensioneerden. Zonder die lage rente zouden pensioenen ook niet gekort hoeven te worden. Je ziet ook dat die verliezers ook vooral in Noord-Europa zitten", zegt hij.

In het Zuiden zijn ze een stuk beter af, vertelt Schoenmaker. "Het land met het hoogste staatsschuld is bijvoorbeeld Italië. En waar komt Draghi vandaan? Italië." Hij verwijt de president meer Italiaan te zijn dan ECB-leider, maar dat valt ook over zijn collega’s te zeggen, benadrukt hij.

Pensioenfondsen kozen bewust voor risico
Het CDA noemde het besluit vandaag "buitengewoon politiek'' en "onverantwoord''. Nederlandse spaarders en gepensioneerden betalen de rekening, zegt de partij. 

Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investmentpartners noemt dat "heel kort door de bocht". Hij is het met Schoenmaker eens dat er bij elke beleidsmaatregel verliezers zijn, maar de fondsen beleggen wereldwijd. Over het algemeen zijn die aandelen een stuk meer waard geworden de laatste tijd.

Het feit dat pensioenfondsen problemen met hun dekkingsgraden hebben, ligt daarom zeker niet alleen aan Draghi, zegt hij. "Het heeft ermee te maken dat ze een bewuste, actieve keus gemaakt hebben op het inzetten op hogere rentes. Die zijn gedaald en dat kost hen een hoop geld. De regelgeving vraagt pensioenfondsen om daar voorzichtig mee om te gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van