Economie

China verwacht zwakkere groei economie

05 maart 2016 07:28 Aangepast: 01 augustus 2017 05:30
Beeld © Getty Images

De Chinese regering houdt voor de komende vijf jaar rekening met een gemiddelde economische groei van minstens 6,5 procent. Dat is minder dan de 6,5 tot 7 procent waar eerder op werd gerekend.

Dat blijkt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationale Volkscongres (NPC).

De Chinese economie staat al geruime tijd onder druk. Het land kampte vorig jaar met de kleinste groei in een kwart eeuw, 6,9 procent. Economen verwachten dat de groei van de Chinese economie dit jaar uitkomt op zo'n 6,5 procent. De Chinese regering zet voor 2016 in op een groeipercentage van 6,5 tot 7 procent.

Door de afnemende groei staan ook de uitgaven aan defensie onder druk. Die stijgen dit jaar met zo'n 7,6 procent, het laagste percentage in zes jaar. Premier Li Keqiang zei de modernisering van de krijgsmacht te willen doorzetten. Dat heeft onder meer tot gevolg dat minder personeel nodig is.

In 2015 tegenvallende groei
In 2015 groeide de Chinese economie met 6,9 procent. Dat was het laagste tempo in de laatste 25 jaar. De groei was al minder dan de 7 procent waarmee de Chinese regering had rekening gehouden.

De Chinese overheid heeft de handen vol aan de beoogde omslag van een economie die draait op de maakindustrie naar één die wordt aangejaagd door consumentenbestedingen. Dat proces gaat met horten en stoten en leidt af en toe tot zorgen dat de economie te sterk afkoelt en daarmee leidt tot een lagere groei van de wereldeconomie.

Beroepsbevolking krimpt
De economie van China is jarenlang hard gegroeid. Op een gegeven moment wordt het lastiger om die hoge groei vast te houden. In China stijgt de omvang van de beroepsbevolking niet meer, die krimpt al licht. Verder is er sprake van vergrijzing, deels door het eenkindbeleid van de overheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`