Z Today

Geheimzinnig en mysterieus: de Bilderbergconferentie

09 juni 2016 18:20 Aangepast: 16 maart 2018 12:25
Koning Willem-Alexander, premier Rutte (R), burgemeester Aboutaleb (M) en wethouder Ollongren (L) komen aan bij de Bilderbergconferentie. Beeld © EPA

Men neme wat topbankiers, een aantal gerespecteerde zakenlieden, een vleugje politici en bij voorkeur nog wat koningen of koninginnen. Die zet je drie dagen bij elkaar in een hermetisch afgesloten hotel et voilà: de Bilderbergconferentie kan van start gaan. Z Today duikt in de mythes van de geheimzinnige topbijeenkomst.

Het evenement, met prins Bernhard als een van de grondleggers, werd voor het eerst in 1954 gehouden, midden in de Koude Oorlog. Doel was het versterken van de banden tussen Noord-Amerikaanse en Europese leider. De conferentie is vanwege de hooggeplaatste gasten en het weinige dat er over naar buiten komt al jaren een van de meest intrigerende organisaties ter wereld.

Lees ook: Bilderbergconferentie: voer voor complotdenkers

"Die Bilderbergconferentie is zo geheimzinnig, omdat de gasten die er komen er zo geheimzinnig over doen", zegt Gerard Aalders, schrijver van het boek De Bilderberg conferenties in Z Today. "Er mag niks over uitlekken, ten minste niet over de gesprekken." Inmiddels worden de onderwerpen en de deelnemers wel bekend gemaakt, maar dat was 'een jaar of twintig geleden nog ondenkbaar', schetst de historicus. 

'Chatham House Rule'

De combinatie bankiers, politici en wetenschappers op een vergadering waar verder weinig over naar buiten komt, zorgt voor de vele complottheorieën die de ronde doen, zegt hij. "De bedoeling was dat ze konden brainstormen zonder daar ooit op te worden aangesproken, dat ze gewoon kunnen zeggen wat ze willen, ook al is het onzin." De gesprekken verlopen volgens de zogenaamde 'Chatham House Rule', wat inhoudt dat je wel mag zeggen waar het ongeveer over gaat, maar niet wíe wát zei. 

Thumbnail

Wat er precies wordt besproken is dus ook dit jaar onduidelijk, maar de organisatie plaatste enkele dagen geleden wel een persbericht online met daarop in grote lijnen waar ze het over gaan hebben. Niet heel verrassend staan de vluchtelingencrisis, die in het Midden-Oosten, het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen op de agenda. Maar ook zal er gesproken worden over China en Rusland. 

Exclusieve gastenlijst

Dit jaar gaat koning Willem-Alexander er voor het eerst heen zonder zijn moeder prinses Beatrix. Hij wordt vergezeld door premier Rutte (VVD), staatssecretaris Dijksma (PvdA), burgemeester Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam, wethouder Ollongren (D66) van Amsterdam, Shell-topman Ben van Beurden en hoogleraar Economie Victor Halberstadt. 

Thumbnail

De Belgische premier Charles Michel (zonder jasje) geeft ook acte de présence. 

Te gast zijn kan alleen op uitnodiging van de organisatie zelf en gebeurt alleen als je iets hebt toe te voegen, als je echt iets te melden hebt wat andere genodigden niet al kunnen vertellen, vertelt verslaggever Bart Reijnen. "Daardoor komen er ook ieder jaar weer nieuwe mensen bij en vallen er ook weer mensen af", legt hij uit. 

Schaduwregering en hagedissen

Omdat er zo weinig over de conferentie naar buiten komt doen de wildste geruchten de ronde. Zo zouden er plannen gesmeed worden om chips in ieders hoofd te transplanteren, mensen uit te roeien omdat er overbevolking op aarde dreigt en wordt er gewerkt aan een Nieuwe Wereldorde. Op de conferentie zou verder besloten zijn tot de oorlog in Kosovo. 

Thumbnail

Om al die high profile gasten te bewaken is het hotel in Dresden, Taschenbergpalais Kempinski, verandert in een ware vesting. Rondom zijn afzettingen met betonblokken tegen bomauto's en zo'n 400 agenten waken over het welzijn van de politieke en zakelijke leiders van de wereld. 

Bekijk het hele item uit Z Today:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van