Economie

Boerderij van de toekomst gaat eerste zeewier oogsten

02 juni 2015 11:45 Aangepast: 02 november 2015 10:00
In november werd de 'boerderij' in zee geplaatst Beeld © Noordzeeboerderij

Het is zover: na zeven maanden wachten kan de eerste zeewierboerderij van Nederland gaan oogsten. "We verwachten een goede oogst. We hebben laten zien dat het kan", zegt Koen van Swam van stichting Noordzeeboerderij.

In november begon de proef met het uitzetten van tien meter lijn met kleine zeewiertjes, tien kilometer voor de kust van Texel. "Die waren niet veel groter dan een halve centimeter", zegt Van Swam. "In april waren we er voor het laatst en waren ze al gegroeid tot 80 centimeter. Over twee dagen gaan we de zee op voor de oogst en weten we hoeveel groter ze nog zijn geworden. We verwachten een oogst van een kilo of 15, 20 van die tien meter lijn."

ZIE OOK: Boerderij op zee verbouwt groente van de toekomst

Dat is natuurlijk maar een kleine opbrengst, maar het gaat dan ook om een test. Stichting Noordzeeboerderij wil onderzoeken of zeewierteelt mogelijk is in de ruige Noordzee. Uiteindelijk moet uit de test blijken op welke manier zeewier het beste op grote schaal gekweekt kan worden. 

Van Swam: "De eerste stap was voor ons: laten zien dat het kan. Dat gaan we donderdag laten zien. De eerste meter lijn is dan ook een bijzondere: die gaan we veilen. Het grootste deel van de overige oogst gaat naar onderzoeksinstellingen, die gaan bepalen wat de precieze samenstelling is. Dan weten we ook of het wier echt geschikt is voor consumptie." Toch nam Van Swam in april al een hapje van het verse zeewier. "En dat was heerlijk." 

Boordevol eiwitten
Zeewier is handig spul. Het zit boordevol eiwitten, is geschikt als groente of veevoer. Er kan plastic van worden gemaakt. Het verdikkingsmiddel alginaat, dat in wier voorkomt, is onder meer nodig bij de productie van yoghurt, tandpasta en make-up. Het wier komt nu uit het wild vanuit Azië of Frankrijk en dat is schadelijk voor de natuur. 

Volgend jaar wil de stichting opnieuw wier gaan plaatsen, veel meer dit keer. De stichting zoekt nu partners om het vervolg van de proef te onderzoeken.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore