Duurzaam

We zijn klaar voor grootschalige energiewinning uit zeewier

26 oktober 2015 10:31 Aangepast: 26 oktober 2015 14:53
Beeld © ANP

Uit zeewier kunnen we in tien tot twintig jaar evenveel energie halen als van windmolens op land en in zee. Dat concluderen onderzoekers van het Energie Onderzoeks Centrum Nederland (ECN).

De onderzoekers van ECN keken naar het Europese project At Sea, dat de afgelopen drie jaar heeft getest met nieuwe technieken voor de teelt en oogst van zeewier in Noorwegen, Schotland en Ierland. Daarover schrijven de Volkskrant en Trouw.

Zeewier is een ideale grondstof voor biobrandstof, omdat er geen kunstmest, landbouwgrond of grondwater nodig zijn voor de productie. Ook kan er meer bio-ethanol uit zeewier worden gehaald dan uit suikerriet en maïs, die nu vaak voor biobrandstof worden gebruikt. 

Evenveel als windmolens
Die nieuwe technieken zijn zo rendabel geworden, dat we daarmee - als we 10 procent van de Noordzee inzetten voor zeewierkweek - evenveel energie zouden kunnen opwekken als in het Energieakkoord is afgesproken voor de bijdrage van windmolens op zee en land samen (350 petajoule). Hiermee wordt het interessant om grootschalige zeewierfarms te openen voor het winnen van biobrandstof, zeggen de onderzoekers.

Het ECN presenteert vandaag een nieuwe zeewierfarm die is ontwikkeld door elf Europese bedrijven, waar de nieuwe technieken te zien zijn. Daar wordt gebruik gemaakt van teelt op speciaal ontwikkelde matten, waar plantjes zich makkelijk op kunnen hechten en grote oppervlakken voor teelt ontstaan. Tot nu toe werd daarvoor gebruik gemaakt van touwen en netten.

Spectaculaire toename door nieuwe matten
Met het gebruik van de matten kan de oogst 'spectaculair' toenemen, aldus ECN: de opbrengst per mat kan oplopen tot 2000 kilo (nat) zeewier. Volgens het ECN is deze manier van produceren de eerste stap naar grootschalige productie van zeewier. Ze kunnen overal worden aangelegd op een diepte tussen 1 en 3 meter in een constructie met boeien en touwen, en makkelijk worden binnengehaald door een vissersboot.

Zeewier kan worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Dat ontstaat door vergisting, waarbij micro-organismen met behulp van enzymen plantensuikers omzetten in alcohol en CO2. Ethanol is het makkelijkst te verkrijgen uit glucose en zetmeel, waar planten als mais, suikerbiet en suikerriet grotendeels uit bestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`