Ga naar de inhoud
Economie

Staatslot Mathijs Bouman was 10 euro waard geweest

Het staatslot dat econoom Mathijs Bouman woensdag verbrandde in de liveuitzending van Z Today, had 10 euro op kunnen leveren.

Het geld kan hij niet meer incasseren. Om een lot te kunnen verzilveren, moet het fysiek getoond worden, laat een woordvoerder van de Staatsloterij weten. "Wij moeten het kunnen scannen om te verifiëren of en wat voor prijs er op het lot is gevallen." Het lot is vergelijkbaar met een waardepapier, zegt hij, en dus is de foto die ervan is gemaakt niet voldoende.

Mathijs Bouman verbrandde zijn staatslot woensdagavond live in de uitzending omdat de kans dat hij wint volgens hem toch verwaarloosbaar klein is: "De kans dat je een dakpan op je hoofd krijgt is nog groter", aldus Bouman, waarna hij zijn lot verbrandde. Zenuwen had hij niet, hij heeft gisteravond "gewoon gezellig met vrienden vuurwerk afgestoken" en de trekking niet gevolgd.

Vlak voor hij ging slapen, heeft hij nog wel even de uitslag bekeken. "Dat was niet verrassend; de meeste mensen winnen tien euro. Het is eigenlijk een schande dat ze dat winst noemen", zegt hij. "Er zijn gisteravond een heleboel mensen teleurgesteld, ik niet. Ik vind het wél spannend als ik een lootje heb gekocht voor de tombola van de plaatselijke voetbalvereniging. Dan heb ik een behoorlijke kans om een fruitpakket te winnen. Bij de Staatsloterij hoef je je niet druk te maken of je de grote prijs wint, want die win je toch niet."

Geen meevaller voor Dijsselbloem
Bouman verbrandde zijn lot omdat hij van mening is dat meedoen aan een loterij geldverspilling is. De kans dat je een miljoen euro of zelfs de hoofdprijs wint, is zo goed als nul, betoogde hij bij Z Today. "De hoop is prachtig, maar de kans dat je een dakpan op je hoofd krijgt is groter. Met kansberekening zijn we zo dom als een aap."

Als hij wel de hoofdprijs gewonnen had, was dat een meevaller voor minister Dijsselbloem geweest. Prijzen moeten binnen een jaar na de trekking worden geclaimd. Als dat niet gebeurt, keert de Staatsloterij dat uit aan haar aandeelhouder, de Nederlandse staat. "Normaal gesproken gaat dat om zo'n 3 á 4 miljoen euro, als Bouman wint komt daar dus een fors bedrag bovenop", zei de woordvoerder van de Staatsloterij voorafgaand aan de trekking.

Bekijk hier het fragment waarin Bouman zijn lot verbrandt: