Nabeurs

Unilever meer waard dan Shell

20 januari 2016 18:19 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05

Opnieuw was het een pittige dag op de aandelenmarkten. De AEX sloot uiteindelijk fors onder de 400 punten. "Het was erg", verzuchtte Durk Veenstra vanaf beursplein 5 in RTL Z Today.

Hij trekt een hele berg clichés uit de kast om de dag te beschrijven: 'bloedrood', was hij. En 'historisch', alhoewel hij daarmee op het grote waardeverlies van Shell doelde. Het aandeel was met een verlies van 7 procent één van de sterkste dalers in de AEX.

"Shell is hard gedaald door de dalende olieprijs. Dat doet het aandeel geen goed en daardoor is de waarde van het bedrijf zelf omlaag gekelderd naar 107 miljard dollar", vertelt hij. Daardoor is Unilever voor het eerst sinds jaren groter dan de Nederlandse oliemaatschappij. De producent blijft steken op een waarde van 111 miljard dollar.

'Weinig consequenties'
Dat heeft weinig consequenties voor de portefeuilles met aandelen van één van de twee bedrijven. Ook op de AEX-index heeft de koersval van Shell weinig impact. "In principe is de marktwaarde van beide multinationals zo groot, dat ze gemaximaliseerd zijn in bijvoorbeeld de index. Anders zouden ze heel dominant en erg bepalend zijn. Dit koersverlies valt binnen de marge, maar is een opvallend feit", vertelt Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van