Economie

Wie wint de strijd om de Noordpool? Ecolution gaat op zoek naar het antwoord

22 augustus 2015 17:29 Aangepast: 06 september 2015 16:43

De boot van Wubbo Ockels, de Ecolution, gaat binnenkort weer op reis. En dit keer niet naar het zonnige Curaçao, maar naar de koude Noordpool, die het middelpunt is geworden van een economische strijd.

Een strijd om een nieuwe vaarroute, delfstoffen, vis en olie. Door klimaatverandering is een flink deel van het ijs op de Noordpool gesmolten en daarmee is een groot stuk vrijgekomen dat eerst nog onbegaanbaar terrein was. En dus rijst de vraag: wie heeft recht op dat stukje Noordpool? En mogen we daarvan profiteren of niet? Nu is er nog niemand eigenaar van de Noordpool. Maar dat weerhoudt landen er niet van stukjes op te eisen. Rusland, Groenland, Canada en Denemarken azen op stukken van het grondgebied.

Thumbnail

“Maar ja. Gaan we de mensen in Groenland vertellen dat ze die delfstoffen niet mogen hebben omdat de wereld in de jaren hiervoor zo hebberig is geweest? We gaan mensen in India ook niet vertellen dat ze geen auto mogen rijden.” De projectleider van de reis, Philippe Tammes, is er nog niet helemaal uit: is die strijd nou fout of niet? “Naar het antwoord op die vraag gaan we op zoek.” 

Honderd procent duurzaam
“Het wordt hoe dan ook spannend,” vult expeditieleider Lucas Schröder aan. Samen met tien mensen, waaronder wetenschappers en astronaut Andre Kuipers, gaat hij om de Noordpool heen varen. “Sommige stukken van dat gebied zijn misschien wel meer begaanbaar, maar makkelijk wordt het niet. Als we de tocht om de Noordpool heel soepel kunnen maken is het eigenlijk ook een slecht teken. Het betekent dat het echt hard gaat met de opwarming van de aarde.” Met de reis wil de bemanning ook laten zien dat je met nieuwe technieken een heel eind kan komen. De boot van Wubbo Ockels is tien jaar geleden gemaakt en was toen ‘super duurzaam’. Voor deze reis wil Schröder de boot voor het eerst honderd procent duurzaam maken. Met zonnepanelen, kleine windmolens en waterkracht. In 2016 gaat de echte reis beginnen.

Gaat er niet stiekem wat fossiele energie mee voor het geval de boel stil valt? “Waarschijnlijk niet,” is het voorzichtige antwoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore