Voorbeurs

Japanse beurs zakt: 'negatief rentebeleid werkt niet'

05 april 2016 09:11 Aangepast: 31 juli 2017 22:00

De aandelenbeurs in Tokio is vandaag met een stevig verlies gesloten, terwijl de beurs in Shanghai er daarentegen ruim 1 procent bij kreeg. De Japanse daling heeft twee oorzaken, vertelt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus in Voorbeurs.

  • Beurzen in Azië 

De yen trekt aan en de olieprijs is verder weggezakt, zegt De Geus. "Van dat laatste hadden we gisteren ook al een beetje last van." Opvallend is de beursval van de banken, die gemiddeld met 4 procent daalden. "Het negatieve rentebeleid begint behoorlijk funest uit te werken voor de macro-economie en voor de banken", concludeert hij.

  • Flink minder bestellingen Duitse fabrieken

"Het houdt niet over", sombert De Geus. In februari daalde het aantal orders met 3 procent. Jaar op jaar staat er nog een klein plusje van 0,3 procent. "Het wil maar niet gaan vliegen." Morgen komen de cijfers van de industrie zelf naar buiten.

  • Intertrust: Wij werken niet met Mossack Fonseca

Intertrust trekt razendsnel zijn handen van de Panama Papers af: Wij hebben geen relatie met Mossack Fonseca, meldt het bedrijf.

De Geus vraagt zich af wat deze uitspraak precies betekent, aangezien er vergelijkbare bedrijven zijn die dezelfde werkzaamheden uitvoeren. De kans dat Intertrust wel met één van deze concurrenten samenwerkt, is aanwezig. "Intertrust helpt bedrijven met het ontwijken van belasting. Daar horen dit soort bedrijven (zoals Mossack Fonseca) bij. Ze werken dan toevallig niet samen met het bedrijf in kwestie, maar dat zegt me helemaal niks."

Olaf van den Heuvel van Aegon ziet dat de Nederlandse belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven steeds meer in het gedrang terecht komt. Dat gaat zijn weerklank hebben op trustbedrijven die andere organisaties helpen met het ontwijken van belasting, denkt hij.

  • Waar moeten we met ons geld heen?

Het gaat niet erg hard op de beurzen in Europa. "Je ziet dat de economie op zich redelijk draait, naar omstandigheden", zegt Van den Heuvel. "In die omgeving zie je dat goede, hogere kredietwaardige bedrijven, als Ford, bijna niet failliet kunnen. Dan zijn obligaties van bedrijven relatief heel interessant in vergelijking met staatsobligaties, waar je helemaal niets op krijgt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van