Economie

RBS: 2016 wordt catastrofaal. Verkoop alles

12 januari 2016 09:46 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43
Beeld © AFP

De Royal Bank of Scotland waarschuwt voor een catastrofaal jaar op de beurzen. In ongewoon harde bewoordingen adviseert de bank klanten om 'alles te verkopen'.

Dat blijkt uit een memo aan zakelijke klanten van de bank dat in handen is van RTL Z. RBS waarschuwt dat de beurskoersen dit jaar 20 procent in waarde kunnen dalen en de olieprijs kan zakken tot een schamele 16 dollar per vat.

In het bericht adviseert de bank dan ook om "alles te verkopen behalve hoogwaardige staatsobligaties. Het draait nu om het terugkrijgen van kapitaal, niet om winst op kapitaal. In een drukke kamer zijn de nooduitgangen smal."

Paniek
Daarmee doelt de bank op de paniek die kan ontstaan als beleggers massaal van hun aandelen af willen. Als veel partijen tegelijkertijd van hun aandelen willen verkopen, kunnen de koersen extreem snel dalen.

De aanstichter van de potentiële ellende is China. RBS verwacht dat de grote correctie op de beurs van Sjanghai voor een sneeuwbaleffect kan zorgen. De beurs in Londen zou nog het meeste gevaar lopen, doordat er veel energie- en oliebedrijven aan genoteerd staan. 

RBS signaleert verder dat de wereld "veel te veel schulden heeft opgebouwd om goed te kunnen groeien."

Minder staatsobligaties op de markt
Om de vooruitzichten voor beleggers nog wat slechter te maken: vluchten in staatsobligaties wordt er niet bepaald makkelijker op. RBS verwacht dat Europese landen 65 miljard minder aan staatsobligaties gaan uitgeven.

Nederland wordt specifiek genoemd als een van de landen met het grootste aandeel hierin. Wij zouden dit jaar 22 miljard minder hoeven lenen op de kapitaalmarkt. Daarbij zijn de opbrengsten van de beursgang van ABN Amro nog niet eens meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van