Economie

ECB kijkt of het sneller kan ingrijpen bij crisis

18 februari 2016 16:17 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Het is echter erg lastig om zo'n 'verzekering' vorm te geven Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt of er vooraf al gedacht moet worden over maatregelen als er een nieuwe crisis uitbreekt. Op dit moment duurt het vaak lang voordat de overkoepelende Europese bank beleid maakt om een crisis te beheersen.

Of en wat er precies gaat gebeuren, is nog onbekend, want de bestuurders willen nog even tot maart wachten, blijkt uit de notulen van de laatste vergadering. Die vond al op 20 en 21 januari plaats, maar het is gebruikelijk dat het verslag even op zich laat wachten.

De bestuurders willen eerst nog even de situatie op de beurs aankijken, want de beurskoersen schommelen de laatste weken heftig. Daarnaast zijn er nog veel andere onzekerheden over de economische situatie in Europa.

Volgende maand worden daarnaast de economische voorspellingen op de lange termijn, de macro-economische projecties, bekend gemaakt. "Het zou goed voor de discussie zijn als er een uitgebreider beeld is van de economische situatie en de prijsvooruitzichten op de middellange termijn", staat er in de notulen. 

AFM waarschuwt
Veel economen verwachten dat de ECB op 10 maart de (nu al negatieve) rente verder zal verlagen. De centrale bank biedt aan banken de mogelijkheid om overtollig kasgeld te stallen. Banken krijgen tegenwoordig geen geld meer over dat bedrag, maar moeten er juist voor betalen.

Verder zou de ECB kunnen besluiten om de opkoop van leningen (QE) uit te breiden. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde vanmorgen voor de negatieve gevolgen van de aanhoudend lage rente. Particulieren lenen volgens de AFM momenteel te veel geld om bijvoorbeeld een huis te kopen. Ook nemen beleggers meer risico dan verstandig is.

De ECB heeft als doel om de inflatie rond de twee procent houden, maar dat lukt voor geen meter. Veel centrale bankiers uit de eurolanden vrezen dat de verdere daling van de olieprijs ervoor zal zorgen dat de zeer lage inflatie steeds meer een structurele zaak wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van