Economie

Belastingdienst onderzoekt uitkomsten Panama Papers

04 april 2016 11:05 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

De Belastingdienst gaat onderzoeken of Nederlandse bedrijven en particulieren belasting hebben ontdoken, naar aanleiding van de onthullingen van de Panama Papers.

Tot nu toe is bekend gemaakt dat twee Nederlandse brievenbusfirma's een dubieuze rol hebben gespeeld in een FIFA-schandaal. Daarbij is mogelijk geld weggesluisd naar bestuurders van de voetbalbond. Daarnaast zouden ook Nederlandse particulieren belasting hebben ontweken. 

Belasting ontwijken is niet altijd strafbaar, maar ontduiken wel en soms is de grens vaag. De Nederlandsche Bank (DNB) is toevallig begin dit jaar een onderzoek gestart bij een selectie van trustkantoren naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal, blijkt uit een reactie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, op de website van het Rijk. "Uiteraard worden de recente onthullingen meegenomen in dit onderzoek. Uitkomsten worden verwacht voor eind tweede kwartaal 2016."

GroenLinks: 'Absoluut schokkend'
Politieke partijen reageren 'geschokt' op de onthulingen van de Panama Papers. De VVD wil van het ministerie van Financiën weten hoe het zit met deze omvangrijke kwestie en over de mogelijke betrokkenheid vanuit Nederland, laat het aan RTL Nieuws weten.

Financieel woordvoerder Rik Grashoff van GroenLinks vraagt een Kamerdebat aan over de onthullingen. Hij noemt de eerste resultaten "absoluut schokkend". "Het beeld stijgt op van een rijke, machtige internationale elite die, geholpen door een advocatenkantoor in Panama, alles doet om miljarden over de wereld te schuiven zonder daar belasting over te betalen", zegt hij.

De onthullingen laten volgens Grasshof zien hoe belangrijk het is dat openbaar wordt wie de eigenaar is van een brievenbusfirma en dat we eindelijk gaan optreden tegen deze perverse praktijken van belastingontwijking.

'Belastingdienst moet waar mogelijk boetes uitdelen'
PvdA wil dat de Belastingdienst alle Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft. Wat er tot nu toe bekend is lijkt het topje van de ijsberg, zegt Ed Groot, woordvoerder Belastingen en Fiscale Zaken van de PvdA.

"Dit toont wederom aan dat we af moeten van brievenbusfirma's en belastingparadijzen. Er moet nu snel een zwarte lijst van belastingparadijzen komen en het wordt tijd dat ook partijen als D66, CDA en VVD een harde aanpak steunen", zegt hij. Ook Groot is "geschokt". 

'Enorme beerput opengetrokken
Voor SP-leider Emile Roemer gaat het onderzoek nog niet ver genoeg. Hij wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de rol die Nederland speelt in "het ontduiken van belasting door miljardairs". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van