Ga naar de inhoud
Economie

Meer mensen kopen duurzaam met 'negatief keurmerk'

Biologische melk in de supermarkt. Beeld © ANP

'Deze tomaten zijn niet biologisch geteeld'. Zou jij ze kopen als dat erbij staat? Nee, denkt onderzoeker Ynte van Dam. Volgens hem hebben 'negatieve keurmerken' veel meer effect dan de keurmerken die we nu hebben.

Van Dam promoveert vandaag in Wageningen op het onderwerp. Hoewel veel mensen aangeven dat ze duurzamer boodschappen willen doen, kiezen de meesten uiteindelijk toch voor de goedkopere producten. Biologische producten, of producten met een ander keurmerk voor duurzaamheid, blijken toch te duur, zegt de onderzoeker tegen de Volkskrant.

Omgekeerd keurmerk
De onderzoeker experimenteerde met een omgekeerd keurmerk. Dus geen EKO-keurmerk op biologische yoghurt, maar juist een 'niet-EKO-keurmerk' op gewone yoghurt. Dan blijken consumenten sneller te kiezen voor het duurzame (en duurdere) product. "Consumenten rennen harder weg van iets slechts, dan dat ze naar iets goeds toe kruipen", zegt Van Dam.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat zo’n negatief keurmerk er ooit komt. Zelfs het vinden van winkels of producenten voor een praktijktest bleek niet mogelijk. Fabrikanten zetten nou eenmaal niet graag op hun product dat het minder is. Toch denkt Van Dam dat het wel zou kunnen werken. "Veel bedrijven zullen moeite doen om niet degene te zijn die een rood kruis verdient." 

Meer op rtlnieuws.nl: