Economie

Museum claimt copyright op foto's van schilderijen zonder auteursrecht

24 november 2015 16:38 Aangepast: 24 november 2015 17:37
Beeld © Screenshot Wikimedia Commons

Een Duits museum klaagt Wikimedia aan omdat daar foto's op staan van schilderijen zonder auteursrecht.

Als je op Wikimedia Commons zoekt naar foto's van kunst kan je handenvol bekende klassieke werken vinden. Logisch zou je denken, want op die schilderijen zit helemaal geen auteursrecht meer. Toch wordt Wikimedia door een museum uit het Duitse Mannheim voor de rechter gesleept.

Het museum is er namelijk niet blij mee dat foto's van werken die bij hen tentoongesteld worden, gratis op Wikimedia te vinden zijn, meldt Heise.de. Daarom gooit het museum het nu op het auteursrecht van de fotografen. Ook al ligt er geen auteursrecht meer op de gefotografeerde schilderijen zelf, op de foto's misschien nog wel.

Het zou het Duitse museum overigens vooral gaan om een portret van componist Richard Wagner uit 1862, geschilderd door Caesar Willich. Rechtenvrije foto's van dat schilderij zijn onder meer door webshops op souvenirs gedrukt en daar is het museum niet blij mee.

Omweg
Volgens de advocaten van het museum zijn de betreffende foto's van het portret van Wagner en andere van de schilderijen van het museum gemaakt door een fotograaf die in opdracht van het museum werkte. Op die manier wil het museum zich alsnog beroepen op het auteursrecht.

Het is nog maar de vraag of de rechter meegaat in de denkwijze van de advocaten van het museum. Daarvoor moet de fotograaf mogelijk iets creatief hebben toegevoegd, in plaats van niets meer dan een reproductie van het schilderij te hebben gemaakt. Wikimedia verwijst naar onder meer het Rijksmuseum, dat foto's van schilderijen in zijn collectie zelf gratis beschikbaar stelt met zijn Rijksstudio.

Lees ook:
Rijksmuseum bij je thuis: reproducties designstukken te koop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore