Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Uber lijdt mega-verliezen

Uber lijdt elk kwartaal tientallen miljoen dollars verlies, blijkt uit gelekte stukken. De startup haalt zijn schouders er over op.

Taxidienst Uber is een van de snelst groeiende bedrijven ter wereld en de startup met de meeste 'funding'. Na een recente extra investeringsronde van 100 miljoen dollar, onder meer door Microsoft, zou Uber worden geschat op een duizelingwekkende waarde van 50 miljard dollar. Dat is een gigantisch bedrag voor een app die in veel landen met een deel van de dienstverlening keihard de lokale wetgeving schendt.

ZIE OOK: Europees Hof buigt zich over Uber

Maar hoeveel verdient Uber nu eigenlijk? Helemaal niks. De startup kampt met enorme verliezen. Nieuwe uitgelekte documenten wijzen erop dat Uber alleen al in het eerste half jaar van 2014 een verlies maakte van 160 miljoen dollar, op een omzet van 103 miljoen dollar. 

'Business as usual'?
In een reactie heeft het bedrijf de cijfers niet ontkend en stelt het dat het allemaal niet zo spannend is: "Dit is geen nieuws, of op zijn minst 'oud nieuws'. Zo werkt het nu eenmaal in de zakenwereld. Je haalt eerst zelf investeringen op, investeert vervolgens, je blijft groeien (hopelijk) en uiteindelijk maak je winst."

Maar voor Uber is het moment dat er zwarte cijfers worden gedraaid nog lang niet aangebroken. Daarin staat de startup natuurlijk niet alleen. Zelfs Spotify zou na al die jaren nog geen winst maken.

Lees (gratis) over Ubers tactiek in Bright Ideas:
De Distruption Doctrine (juni 2015)

Bron: Bright / Tonie van Ringelestijn