Ga naar de inhoud
Economie

Wie vervangt Adam Smith op biljet 20 pond?

De bekendste econoom ter wereld, Adam Smith, schrijver van 'The Wealth of Nations' krijgt een opvolger op het Britse biljet van 20 pond. Britten mogen kandidaten aandragen.

In het VK hebben ze geen bruggen of vuurtoren op de achterkant van het bankbiljet van 20 pond staan, maar een econoom en niet zomaar een. Adam Smith was met zijn boek 'An inquiry into the nature and causes of the wealth of nations', vaak kortweg aangeduid als 'The Wealth of Nations' een van de eerste economen, die beschreef hoe landen geld verdienen en al dan niet rijk worden. Het is het standaardwerk voor klassieke economen. Het boek verscheen in 1776, aan het begin van de Industriële Revolutie in het VK en gaat in op onderwerpen als arbeidsverdeling, productiviteit en de vrije markt.

Smith is ook bekend door zijn 'onzichtbare hand', die het zelfregulerende effect beschrijft van een markt waar iedereen slechts eigenbelang nastreeft, maar daarmee collectief welvaart weet te creëren. Zijn grote tegenhanger is Karl Marx, die honderd jaar later 'Das Kapital' schreef. (Bekijk de lijst met meest invloedrijke economen)

Over drie tot vijf jaar komt er echter een nieuw biljet van 20 pond, dat waarschijnlijk van plastic wordt. De persoon die op het nieuwe biljet komt te staan, op de achterkant, moet kunstenaar zijn, bijvoorbeeld een beeldhouwer, ontwerper, architect of filmmaker. Voorwaarde is wel dat de persoon dood is. De komende twee maanden kunnen Britten op de website van de bank of England aangeven wie Adam Smith moet opvolgen.

Een paar jaar geleden ontstond er een hoop gedoe toen bekend werd dat vanaf midden 2016 op het biljet van 5 pond Elizabeth Fry, een sociaal hervormer, zal worden vervangen door Winston Churchill. Plotseling waren er geen bankbiljetten met een vrouw. Korte tijd later werd dat recht gezet. Vanaf medio 2017 staat schrijfster Jane Austen op het biljet van 10 pond.

Wie op eurobiljetten?
Als op de eurobiljetten mensen zouden komen staan in plaats van bruggen, wie zouden dat moeten zijn? Geef uw reactie hieronder:

Bron: RTL Z