Economie

Eerste algenraffinagefabriek opent deuren

06 september 2014 13:48 Aangepast: 06 september 2015 15:11

Door grondstoffen te winnen uit algen kunnen veel bedrijven duurzamer en op termijn wellicht goedkoper te werk gaan. Maar de techniek bevindt zich nog in een fase van ontwikkeling.

Maandag wordt in Lelystad ’s werelds eerste mobiele algenraffinagefabriek in gebruik genomen.

Het is een proefinstallatie, die de mogelijkheden moet verkennen van het op grotere schaal onttrekken van bijvoorbeeld eiwitten, olie en koolhydraten uit algen. Tot nu toe gebeurde dit alleen in laboratoria, met kleinere hoeveelheden.

Er bestaan al verschillende algenkwekerijen, maar de algen die daar worden geproduceerd worden nu vooral verwerkt tot poeders of 'superfoods'. ,,De algen worden in hun geheel gebruikt'', stelt een woordvoerder. ,,Wat deze fabriek doet is het opknippen van de algen, zodat er stofjes uit gehaald kunnen worden. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van verf, ter vervanging van grondstoffen die erg schaars zijn. En ze kunnen dienen als alternatief voor visolie.''

Groeisnelheid
Algen bestaan uit veel waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen makkelijk worden geteeld op onvruchtbare grond. Wetenschappers zien ze daarom ook wel als hét landbouwgewas van de toekomst.

Wanneer de industrie op grote schaal algen gaat verwerken, wordt het volgens de zegsman voor glastuinders waarschijnlijk interessant om in plaats van bijvoorbeeld tomaten, algen te gaan verbouwen. Fabrieken die nu veel geld betalen om voedingsrijk afvalwater te zuiveren, kunnen bij een toename van de vraag naar algen vermoedelijk juist geld verdienen aan dit water door het te gebruiken voor het kweken van algen.

Container
De mobiele proeffabriek past in een container en kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende algenleveranciers. De komende periode staat de installatie echter op het terrein van Acrres in Lelystad. Acress is het landelijke praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen.

Het project is een gezamenlijk initiatief van kennisinstituut TNO en bedrijven als Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`