Economie

Gegevens uitwisselen: wat eet jij het liefst in een vliegtuig?

07 april 2016 21:58 Aangepast: 31 juli 2017 21:00
De Paus aan boord van het vliegtuig terug naar Rome. Beeld © AFP

Alle Europese landen gaan binnenkort de gegevens van vliegtuigpassagiers uitwisselen. Voor 5 jaar worden dan je privégegevens onthouden, zelfs je maaltijdvoorkeuren. De lidstaten zien de uitwisseling als een belangrijk instrument in de strijd tegen terrorisme en andere zware misdaad.

Persoonlijke gegevens - creditcardgegevens en bijvoorbeeld maaltijdvoorkeuren - worden maximaal vijf jaar bewaard. De gegevens worden waarschijnlijk na zes maanden al geanonimiseerd.

Het Europees Parlement stemt volgende week in met de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen EU-landen. Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren onderhandeld. Er was al een akkoord over, maar het parlement wilde meer garanties over privacybescherming. Over gegevensbescherming wordt volgende week nog onderhandeld.

De PNR-richtlijn kan nuttig zijn, aldus de sociaaldemocratische Europarlementariër Claude Moraes. ,,Maar de belangrijkste les van de aanslagen in Parijs en Brussel is niet dat we te weinig informatie hebben over terreurverdachten, maar dat die informatie niet wordt gebruikt of gedeeld door opsporingsdiensten.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van