Economie

'Draghi wil extreem beleid ECB zelf ook niet'

15 maart 2016 15:00 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00

Een extreem beleid met lage rente, ECB-president Draghi zou het zelf ook graag anders zien. "Maar het is de enige keus die Draghi heeft. Als hij vrij had kunnen beslissen zou hij het niet zo doen. Draghi wil dit zelf eigenlijk ook niet." Dat zegt economieprofessor Sweder van Wijnbergen vandaag in Money Talks.

“Draghi voelt zich in de hoek geschilderd, hij krijgt geen andere keus omdat de politiek in Europa en Amerika verlamd is. Hij vindt eigenlijk dat mensen te veel vragen van de centrale banken.  Beleidsmakers hadden een ander beleid moeten voeren, waardoor hij niet in deze positie gemanoeuvreerd zou zijn. Hij wordt nu toch in deze positie gemanoeuvreerd, dus hij doet het. Maar hij is er niet gelukkig mee, nee.”

Politici in Amerika en Europa laten de bal vallen vindt Draghi, aldus Van Wijnbergen. “Het ligt veel meer op hun terrein om economische hervormingen en ander economische beleid door te voeren. Draghi vindt het niet de taak van de ECB, hij wil dit agressieve beleid zelf eigenlijk ook niet."

Draghi spreekt
Van Wijnbergen spreekt regelmatig met Draghi persoonlijk. De president van Europese centrale bank zou veel conservatiever willen zijn dan wat hij nu is. “Een centrale bank president zou voorspelbaar moeten zijn en een beetje aan de conservatieve kant. Draghi was voorgesteld als een Italiaan met een Pruisische helm. Maar conservatief is hij nu echt niet.”

"Hij gaat de boeken in als een behoorlijk wilde centrale bank president en dat wil hij niet."

Als Draghi de vrijheid zou hebben zou de ECB niet zo agressief zijn, analyseert Van Wijnbergen voor RTLZ: “Hij vindt eigenlijk dat centrale banken dit niet moeten doen. Hij doet iets wat hij niet zou willen. Centrale banken zitten aan de rand van wat ze kunnen leveren. Draghi voelt zich duidelijk ongelukkig in de hoek waarin hij is gedwongen. De ECB en de Fed in Amerika doen dingen waar centrale banken eigenlijk niet voor zijn."

We zijn op weg naar de volgende financiële crisis
Professor Van Wijnbergen denkt zelf dat het extreme beleid van de ECB niet heel veel gaat uithalen. “Het beleid is ineffectief, ik ben er niet enthousiast over en het heeft riskante bij- en neveneffecten. Dit soort agressief beleid hebben we niet eerder meegemaakt, op deze schaal. We weten het niet echt, we hebben dit nog ooit eerder gezien.”

"Er gebeuren bijvoorbeeld dingen in het bankensysteem die hele onvoorspelbare resultaten kunnen hebben. We zijn toch weer een fragiliteit aan het opbouwen in de banksysteem. De banken zijn enorme hoeveelheden staatsobligaties aan het kopen en we hebben een zeepbel in staatsobligaties. De waarde van obligaties is veel en veel te hoog. We willen allemaal dat banken meer eigen vermogen krijgen, maar het wordt voor hen in deze omgeving steeds lastiger om eigen vermogen op te bouwen, door winst te maken."

"Zijn we dan toch een volgende crisis aan het voorbereiden in een poging de vorige crisis ongedaan te maken", vraagt Van Wijnbergen zich af. "We krijgen een volksopstand als we de banken nog een keer moeten redden, als dat nog een keer moet gebeuren."

Gevolgen voor Nederland
"In Nederland werkt de lage rente van de ECB heel erg averechts", aldus Van Wijnbergen. "Voor de consument met spaargeld is de lage rente slecht nieuws, voor dat spaargeld krijgt hij niks meer."

"Het idee is dat als je sparen heel onaantrekkelijk maakt dat mensen dan veel meer gaan uitgeven en dat het allemaal weer gaat lopen. Maar dat werkt al jaren niet, dat is heel duidelijk. In Nederland is daar een hele aparte reden voor. Door de lage rente komen de pensioenfondsen in geweldige moeilijkheden, daar raken mensen zo zenuwachtig van dat ze nog minder gaan uitgeven."

"Mensen hebben bepaalde doelstellingen als ze sparen, ze gaan bij minder rente juist meer sparen dan andersom. De lage rente van de ECB werkt in Nederland heel erg averechts."

Van Wijnbergen en vaste gast professor Jaap Koelewijn analyseerden dinsdag in Money Talks wat de gevolgen zijn van de lage rente en wat je daar zelf mee moet en kan doen.

Kijk hier alvast naar een deel van het interview met Van Wijnbergen:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van