Ga naar de inhoud
Economie

Amsterdamse beurs sluit op hoogste stand van het jaar

Beeld © ANP

De Amsterdamse beurs is flink hoger gesloten, op de hoogste stand van het jaar. Ook de andere graadmeters in Europa toonden duidelijke plussen. De beurshandel profiteerde van positieve berichten over de Chinese export. De graadmeters kregen een impuls toen bleek dat de uitvoer van 's werelds tweede economie afgelopen maand voor het eerst in negen maanden is gestegen.

  • De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,4 procent hoger op 450,09 punten.
  • De MidKap ging 1,4 procent vooruit tot 686,55 punten.
  • De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,3 procent.

Grootste stijgers en diepste dalers
Op het Damrak was ArcelorMittal de uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van bijna 10 procent. Het aandeel profiteerde van een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in 's werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor de sterkste stijger met een winst van bijna 8 procent na een adviesverhoging. Bodemonderzoeker Fugro en navigatiedienstverlener TomTom deden goede zaken met winsten van respectievelijk 4,6 procent en 4,2 procent.

Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 5,2 procent toenemen, Aegon werd 4,9 procent hoger gezet en ABN Amro koerste 3,8 procent hoger. 

Verder goed om te weten:

  • Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American in Londen winsten tot 11,1 procent op. ThyssenKrupp ging in Frankfurt 6,1 procent vooruit. Het Duitse staalconcern en het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, zouden overwegen hun Europese staalactiviteiten samen te voegen en dit samenwerkingsverband naar de beurs te brengen.
  • Barclays, Société Générale en Deutsche Bank wonnen tussen 7,2 en 9,9 procent.

Olie
Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 41,95 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 44,36 dollar.

Valuta
De euro werd verhandeld voor 1,1276 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.